Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mulţi dintre părinţi sunt nevoiţiîşi caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viaţa familiei.

 

Datele obţinute de Ministerul Educaţiei de la inspectoratele școlare au relevat un număr incredibil de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 159.038 de copii, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că nu cuprind şi copiii de vârstă antepreşcolară şi pe cei neînscrişi la şcoală sau în abandon şcolar.

Conform listei cu numărul elevilor şi preşcolarilor ce au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, în judeţul Caraş-Severin, 1.025 de copii au unul sau ambii părinţi plecaţi să muncească în alte ţări. Dintre aceştia, 153 de tineri au ambii părinţi plecaţi. De asemenea, 86 de copii au părintele unic susţinător plecat la muncă în afara ţării şi 786 elevi şi preşcolari au un singur părinte care munceşte în alte state.

Conform „Salvaţi Copiii“ România, elevii „rămaşi acasă în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate, lipsiţi de afecţiunea şi supravegherea acestora, sunt expuşi mai multor riscuri: abandon şcolar, autoizolare, apariţia unor tulburări emoţionale şi comportamentale. Mai mult decât atât, lipsa ambilor părinţi sau a reprezentanţilor legali determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate şi educaționale, la protecţie juridică sau la beneficii sociale“.

Adaugă comentariu