Caraş-Severin, Romania

În anul 1997, în judeţ s-a constituit un grup pentru dezvoltarea turismului la care au aderat membri ai Consiliului Judeţean, ai Prefecturii, primari şi alţi factori de decizie în domeniu.

„A fost un grup care promitea a avea un impact mare pentru turismul cărăşean. Dar, din păcate, tocmai beneficiarii – operatorii de turism – au refuzat să adere“, a precizat Cristi Vîlceanu, preşedintele fundaţiei. Primul proiect a avut valoarea de 25.000 de ECU (strămoşul nominal al Euro), o sumă substanţială pentru acea perioadă. Cea mai trainică şi longevivă realizare a Banatia este Şcoala de reconversie profesională, care, pentru început, a instruit ospătari şi barmani şi în 2010 a făcut curs de administratori de pensiune.

„La început erau foarte mulţi cursanţi. Acum, şomerii sunt reticenţi şi nu ar dori să plătească suma modică pentru testare. Mulţi consideră că pot face gratuit un curs organizat de AJOFM, dar aceste tipuri de cursuri nu se fac acolo. În plus, noi suntem organizaţie non-profit şi banii sunt utilizaţi la plata examinatorilor. Noi colaborăm cu AJOFM pentru calificare şi reconversie profesională, dar fiecare lucrează pe propria direcţie“, a mai spus Vîlceanu.

Club Turistic Banatia oferă asistenţă şi consultanţă. Dacă înainte de aderare, clubul era „vânător de fonduri PHARE“, cum se exprimă preşedintele acestuia, acum oferă consultanţă pe fondurile structurale. „Scriem proiecte şi ţinem cursuri. Principalul nostru partener este Consiliul Judeţean Caraş-Severin“, a precizat Cristi Vîlceanu.

Flavius Rotariu