Caraş-Severin, Romania

Miercuri a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin. Deşi nu se afla pe ordinea de zi a şedinţei, subiectul desfiinţării Spitalului Bozovici a fost cel mai disputat.

Totul a pornit de la Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraş-Severin, care reproşa autorităţilor judeţene că nu s-au implicat suficient pentru a împiedica desfiinţarea unităţii. „Vă propun aşa: să îi chemăm pe ministrul Attila Cseke şi pe secretarul de stat Raed Arafat să facă o «plimbare» cu ambulanţa în regim de urgenţă de la Bozovici la Anina. Să le spunem şi lor ce mafie este în judeţ. În Valea Almăjului rămân 20.000 de oameni fără spital. Ce aţi făcut pentru ei?“, îl întreba Drăgan pe subprefectul Nicolae Verindeanu.

Replica acestuia a fost că „noi suntem reprezentanţii Guvernului în judeţul Caraş-Severin şi în acest moment nu putem avea o altă părere decât a Executivului“. Răspunsul nu a făcut decât să îl irite şi mai tare pe Drăgan: „Atunci daţi-vă demisia. Dumneavostră, alături de prefectul judeţului şi de preşedintele Consiliului Judeţean. În aceeaşi măsură ar trebui să renunţe la funcţie şi Dragoş Luca şi Radu Albotă, directorii DSP Caraş-Severin. De ce vă este aşa de greu să renunţaţi la fotolii? Haideţi cu toţii în faţa Prefecturii să protestăm“. Chiar dacă toţi cei menţionaţi de Drăgan ar renunţa azi la funcţii, cu siguranţă mâine s-ar găsi înlocuitori. Discuţiile pe tema desfiinţării spitalului din Bozovici au continuat, mai ales că Nicolae Drăgan cerea explicaţii de ce până în ultimul moment pe lista publicată de Ministerul Sănătăţii apărea Spitalul Oţelu Roşu şi în ultima zi acesta a fost practic „dat la schimb cu Bozoviciul“.

Deşi autorităţile judeţene prezente la şedinţa Comisiei de Dialog Social au încercat să explice că părerea lor nu prea a contat, mai mult, nici nu a prea fost solicitată, liderul de sindicat nu a încetat să îi acuze pe mai marii judeţului de nepăsare, de neimplicare şi de faptul că se feresc, în anumite situaţii, să utilizeze cuvântul „intervenţie“. Apoi a intervenit în discuţie şi Costinel Ristache, reprezentatul ATOP în cadrul Comisiei de Dialog Social, care a spus: „La nivelul Consiliului Judeţean se lucrează la un plan de a transforma Spitalul Bozovici în secţie a Spitalului Judeţean Reşiţa“. Mai este mult până atunci…

Redistribuirea personalului

De joi începe etapa naţională de redistribuire a personalului medical din spitalele reprofilate. În cadrul primelor două etape, cea judeţeană şi cea la nivelul judeţelor limitrofe, 32 de persoane din Caraş-Severin au depus cereri de redistribuire. De la spitalele din Anina, Bocşa şi Bozovici, şapte medici rezidenţi au fost transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi doi la cel municipal din Caransebeş.

Au cerut redistribuire şi un număr de 23 de asistenţi medicali – şase dintre ei şi-au găsit un loc de muncă la Serviciul Judeţean de Ambulanţă iar restul de 17 la spitalul din Reşiţa. În ultima etapă de redistribuire, cea naţională, personalul medico-sanitar nu îşi mai poate depune cerere pentru transfer în cadrul aceluiaşi judeţ, ci doar în cele limitrofe.

Anca Preda