Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost avertizarea pe care un membru al delegaţiei protestatarilor adunaţi luni în centrul Reşiţei a spus-o prefectului Octavian Ţunea.O nouă serie de proteste a debutat luni, la ora 14.00, în municipiul Reşiţa, când, un grup de reşiţeni a solicitat autorizaţie pentru un marş de la intrarea în municipiu dinspre Timişoara şi până în Centrul Civic. Aceştia, însoţiţi de forţele de ordine, au mărşăluit paşnic pe Bulevardul Republicii şi Bulevardul Revoluţia din Decembrie, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

„Nu reprezentăm sindicatele, nu reprezentăm vreun partid politic sau vreo asociaţie a revoluţionarilor. Ne-am adunat pentru a semnala faptul că ne-a ajuns cuţitul la os. Este situaţia în care se află majoritatea românilor, din pricina Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Este un gest de protest la care sperăm să se alăture tot mai mulţi cetăţeni“, a declarat unul dintre cei care au participat la marş. În acelaşi timp mai multe zeci de demonstranţi aşteptau în Piaţa 1 Decembrie 1918, scandând aceleaşi lozinci şi purtând pancarte cu diferite „versuri de protest“.

Cele două grupuri s-au unit în jurul orei 15.00, când cei care au sosit în piaţă, escortaţi de jandarmi au răspuns ca un ecou strigătului unanim „Hoţii! Hoţii!“. La un moment dat, doi copii şi un adult au depus la intrarea în clădirea administraţiei publice judeţene o coroană de flori cu mesaje antiprezidenţiale.

După câteva ore de scandări, o delegaţie a celor adunaţi în Centrul Civic al Reşiţei a solicitat o întâlnire cu prefectul judeţului, Octavian Ţunea. Acesta a răspuns afirmativ şi s-a aşezat la masa discuţiilor cu zece dintre ei. Pe rând, fiecare a apucat să-şi spună păsul, cei mai vocali dintre aceştia fiind Mihai Orbulescu, Dumitru Alexa (ambii revoluţionari) şi Marian Apostol (preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin).

Fiecare a încercat să sublinieze „situaţia dramatică în care se află o mare parte a românilor, care nu mai pot să-şi ducă traiul. Pe lângă acest lucru, probleme majore se regăsesc în domeniile Educaţiei, Sănătăţii şi nu numai. E momentul în care vă spunem: ori noi, ori voi“, au apreciat cei amintiţi. Un alt subiect care a acaparat o mare parte a întâlnirii a fost cel referitor la revoluţionari şi unele inadvertenţe în declaraţiile la nivel naţional şi judeţean privitoare la aceştia. Mihai Orbulescu a precizat şi faptul că va fi marţi reprezentantul judeţului la Parlamentul European de la Bruxelles, alături de alţi 72 de revoluţionari grevişti ai foamei, pentru a depune o informare legată de mişcările de protest ale acestora.

Pentru că întâlnirea cu prefectul Octavian Ţunea nu a avut niciun efect, protestatarii au anunţat că vor reveni în zilele următoare cu o listă de revendicări. De asemenea, aceştia au solicitat aprobare pentru astfel de manifestări de protest pentru fiecare zi a acestei luni, de la ora 15.00.

Flavius Rotariu