„În ultimii ani, traficul de fiinţe umane a devenit un fenomen social transnaţional, responsabil pentru multe drame umane, pentru suferinţele devastatoare provocate victimelor, spune insp. Adriana Beţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin. Acestea, în marea lor majoritate femei, sunt exploatate în diferite moduri: pentru muncă forţată, pentru oferirea de servicii sexuale, pentru practicarea cerşetoriei ori pentru alte scopuri criminale.
Traficul de fiinţe umane reprezintă un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe, o infracţiune gravă prevăzută şi pedepsită de legislaţia celor mai multe ţări. Nu ne pândeşte la colţul străzii, nu ne bate la uşi, însă sărăcia, neatenţia, naivitatea, dorinţa de bunăstare economică, neînsoţită de discernământ, ne pot transforma în victime ale criminalităţii organizate – o lume inumană, în care traficanţii folosesc cele mai crude mijloace pentru a obţine bani, dispunând fizic, psihologic şi economic de alţi oameni, transformându-i în sclavi, într-o lume în care sclavia a apus de mult“.
La nivel naţional, a fost demarată o campanie de prevenire a exploatării sexuale a femeilor, intitulată „Omul cu două feţe“, care se va desfăşura până la sfârşitul lunii septembrie şi care îi vizează pe tinerii aflaţi în taberele şcolare, cât încă este vacanţă, respectiv pe elevii din instituţiile de învăţământ, după începerea şcolii.
Antoniu Mocanu
[email protected]