Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ieri a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul Ministrului Dezvoltării privind acordarea titlului de parc industrial Societății „Agenția de Dezvoltare Locală Reșița“, titlu ce conferă agenților economici din parc o serie de facilități!

Respectiva societate administrează parcul industrial constituit pe terenul ce însumează parcele cu o suprafață totală de 26,89 ha. Societatea-administrator transmite Ministerului Dezvoltării un raport anual privind dezvoltarea parcului industrial. Titlul de parc industrial conferă operatorilor economici din parcul industrial dreptul la facilitățile prevăzute de art. 20 din Legea nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, dar și conforme cu alte acte normative.

Prima ședință din acest an a Consiliului Local Reșița (cea din ianuarie 2022) a avut pe agendă mai multe proiecte de hotărâre, unele cu impact major pentru viitorul municipiului. Unul dintre acestea a fost cel privitor la acordarea unor facilităţi administratorului parcului industrial din Valea Ţerovei, precum şi rezidenţilor.

Facilităţile anunţate de administraţia locală reşiteană se referă la scutirea agenţilor economici de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei, precum şi pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului din incinta parcului industrial; scutirea de la plata impozitului pe teren; scutirea de la plata impozitului pe clădirile ce fac parte din infrastructura parcului, precum şi scutiri de la plata taxelor aferente pentru eliberarea actelor necesare şi aici ne referim la certificatele de urbanism, avizele şi autorizaţiile de construire.

Potrivit acestei decizii a municipalităţii, scutirea se acordă pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi de la data înfiinţării parcului industrial, în limita echivalentului a 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar, respectiv 100.000 de euro pentru întreprinderile care desfăşoară o activitate în domeniul transportului rutier.

În ceea ce priveşte noul parc industrial, anul trecut a fost înfiinţată Agenţia de Dezvoltare Locală Reşiţa tocmai cu scopul de a administra acest parc, iar conform unui ordin al Ministerului Dezvoltării, acordarea acestor facilităţi a fost o cerinţă în acordarea titlului de parc industrial.

JCS-N.C.