CARAȘ-SEVERIN – Ca în fiecare an, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu este marcată printr-o serie de manifestări omagiale!
Dacă în mod curent, în și în preajma zilei de naștere a poetului național, 15 ianuarie, sunt organizate diverse manifestări sub egida Zilei Culturii Naționale, în acest an, în județ, seria acestora a început încă din 10 ianuarie, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița. Deosebit față de ani precedenți și, poate, față de abordarea generală, ediția 2025 a „Zilelor Culturii Naționale“ a debutat cu evenimente dedicate culturii locale.
Astfel vineri, în prima zi, a avut loc la sediul bibliotecii prezentarea expoziției de reproduceri după cărți poștale și fotografii de epocă „Istoria Reșiței în secvențe pierdute“, proiect expozițional pe care colecționarul Bogdan Andrei Mihele și-a propus să-l continue, lunar, cu câte un nou capitol. A doua parte a evenimentului a fost dedicată prezentării cărții „Comunitatea germană, parte importantă a istoriei Reșiței. Reșița Montană de-a lungul timpului – viața socială și culturală a comunității“. Spre deosebire de alte volume care tratează evoluția Reșiței cu precădere din punct de vedere industrial, cel semnat de Mariana Troner și apărut la Editura „TIM“ Reșița, 2024, rememorează și recuperează aspecte din viața locuitorilor vetrei actualului oraș, Reșița Montană, localitate clădită practic în jurul uzinei cu care s-a și confundat, de altfel, o bună perioadă.
Reșița industrială a fost evocată cel puțin parțial, sâmbătă, în cadrul „Dialogurilor culturale“ al căror invitat a fost dr. Romulus Vasile Ioan (foto), prilej cu care acesta a vorbit atât despre cărțile sale, cât și despre momente inedite din cei 20 de ani petrecuți, până în prezent, la Reșița.
Seria manifestărilor va continua până în 20 ianuarie, când în același spațiu al Bibliotecii Germane „Alexander Tietz“ vor fi prezentate cărțile „Sfinți fără aureolă“ (vol. 6) de Constantin Mărăscu, „Grafeme (2)“ de Ada D. Cruceanu și „Bibliografia revistei «Reflex» (2015 – 2020)”, realizată de Gabriela Șerban. În același context, al sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“ organizează la rândul ei, în perioada 14-17 ianuarie, o serie de activități cultural-educative, cu participarea elevilor și a cadrelor didactice din unitățile de învățământ partenere.
JCS-Walter Fleck