REȘIȚA – În 2024, Muzeul Cineastului Amator (MCA) aniversează un deceniu de existență și activitate. Satisfacție dublată de faptul că muzeul înființat de Andrei Bălbărău este singurul de acest gen din țară. Doar la Oțelu Roșu cineamatorii Emil Mateiaș și Nicolae Negruțiu au reușit să deschidă o expoziție dedicată cineclubului din oraș, însă, din diferite motive, acesta nu mai există!
Colecția găzduită de Centrul UBB cuprinde peste 140 de camere de filmat pe diferite formate, 40 de aparate de proiecție și 50 de aparate de fotografiat, la care se adaugă colecția de imagine în format fizic sau digital din care o parte poate fi văzută online. „Fiecare piesă este inedită în felul ei, fie că vorbește despre inovațiile tehnice pe care le are ori despre cineamatorul sau cineclubul care au utilizat aparatura. Inițial ne-am focusat pe mărirea colecției și prezentarea ei, lucru pe care îl continuăm și astăzi. Apoi am început să ne implicăm în transferarea de materiale realizate de fotografi și cineamatori.”, am aflat de la Andrei Bălbărău.
În toți acești ani, mulți oameni inimoși și deosebiți, din Reșița și din alte orașe, au contribuit la povestea MCA. Centrul UBB a fost mereu alături de muzeu, contribuind decisiv la acțiunile întreprinse de acesta. Anul trecut, MCA a fost partener într-un proiect AFCN implementat de Asociația „Make Better”, prilej numai bun de a învăța multe de la echipa ce coordonează arhiva de imagine a Muzeului Țăranului Român. „În fiecare lună, avem în plan expoziții de fotografii la Biblioteca Germană Alexander-Tietz, Centrul UBB și Salonul de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes. În luna mai, vrem să ne implicăm în Noaptea Muzeelor. Apoi Make Better pregătesc un eveniment inedit la Reșița.”, a încheia fondatorul MCA.
JCS-Ionel Ivașcu