Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Unul dintre cele mai dezbătute subiecte în şedinţa Consiliului Local Reşiţa de marţi nu s-a aflat pe ordinea de zi.Prima modificare în procesul de şedinţă a constituit-o adăugarea a două proiecte de hotărâre în regim de urgenţă, dintre care cel mai important a fost cel privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Consiliului pe anul 2013. Acesta a fost aprobat relativ repede, luând în considerare faptul că reprezentanţii PP-DD s-au abţinut, considerând că au aflat despre proiect prea târziu.

Discuţii îndelungi, însă, au fost legate de funicularul din centrul municipiului, considerat a fi „un simbol al Reşiţei“. Subiectul a fost abordat iniţial de consilierul Viorel Ţurcaş, care a considerat că trebuie să se ia o decizie: „Îl vrem sau nu-l vrem“.

Viceprimarul Ioan Crina a explicat că „discuţiile cu prorpietarul au ajuns într-un impas, pentru că se cere o sumă destul de mare. Trebuie să decidem dacă vrem acest obiectiv. TMK a avut şi o autorizaţie de desfiinţare obţinută prin justiţie şi bănuiesc că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu proprietarul actual. Prin urmare, rog colegii consilieri să formulăm un punct de vedere pentru a-l duce mai departe“.

Concluzia discuţiilor a fost că „în esenţă, se doreşte preluarea funicularului“, dar este vorba despre bani. Ideea unei comisii de negociere cu proprietarul a fost luată în considerare, alături de alte soluţii ad-hoc, printre care şi cea a organizării unei audieri publice pentru obţinerea deciziei reşiţenilor.

„Acum doi ani şi jumătate, eu am fost cel care am iniţiat proiectul legat de funicular. Colegii consilieri de atunci au considerat că nu este bine, din diferite motive. Am făcut şi un studiu geotehnic, ce a spus că este permisiv şi trainic. E vorba de o investiţie importantă, iar un concurs de proiecte va răspunde şi la această problemă. Voi solicita comisiei din cadrul Consiliului Local să trateze cu respect şi relativ repede, pe baza unei evaluări, şi interesul public să primeze. Am discutat cu reprezentanţii mai multor instituţii judeţene pentru declararea funicularului de utilitate publică locală sau regională. Sunt avantaje şi dezavantaje. Sper să reuşim împreună, s-ar putea să fie vorba de bani lichizi sau de un schimb material contra material (fier vechi – n.r.). Sau, în instanţă, declarându-l de utilitate publică, aceasta să delege o firmă să facă evaluarea. Am mai avut o idee, cea legată de organizarea unei dezbateri publice, să vedem ce vor reşiţenii. Fie vom accesa fonduri europene după 2014 pentru a reabilita şi a face ceva nou, fie va trebui să-l desfiinţăm, dar asta implică disconfort“, a precizat primarul Mihai Stepanescu.

Flavius Rotariu