CARAȘ-SEVERIN – Senatorul Marcel Vela vorbește despre un acord de pace pentru care a bătut palma cu Lucian Voina, în calitate de președinte al PMP Caraș-Severin, urmând ca acesta să fie pus pe hârtii în zilele ce urmează!
Șeful liberalilor cărășeni, senatorul Marcel Vela, spune că a decis, în urma blocării investițiilor la nivelul Consiliului Județean, să-l cheme la masa discuțiilor pe „domnul Lucian Voina, președintele PMP Caraș-Severin, pentru refacerea majorității în Consiliul Județean, având în vedere faptul că, prin asocierea unor consilieri județeni la alt grup politic, PNL este acum minoritar. Sper că discuțiile au fost de bun augur și se vor finaliza printr-un acord oficial la nivel de CJ, aprobat și asumat de conducerile statutare ale celor două filiale în zilele următoare. Totodată, îmi exprim speranța că la acest «acord de pace» vor achiesa în viitor și alte grupuri politice, pentru că toți consilierii sunt responsabili de viitorul județului Caraș-Severin, indiferent de partid. Dincolo de orgolii, empatii, contradicții, interese, ori alianțe locale sau județene din plenurile consiliilor locale sau al consiliului județean, cam în toate variantele (PNL-PSD, PSD-PMP, PNL-PMP etc), dezvoltarea localităților este singura prioritate și cetățenii sunt cei mai importanți!“
Reacția șefului județului nu s-a lăsat mult așteptată, oficialul subliniind că „există un singur motiv care justifica orice acțiune la noi la CJ. Anume acela că promisiunile electorale trebuie respectate. Cetățenii așteaptă rezultate, iar orice ocazie care poate duce la îndeplinirea lor, nu trebuie ratată. Mă abțin să comentez dacă cred sau nu în aceasta șansă, dar o salut fiind productivă pentru cetățean. Orice om politic e obligat să caute rezolvarea care are ca rezultat un trai mai bun pentru cei care au votat. (…) Nimic nu e mai important decât investițiile în infrastructura rutieră cu atât mai mult cu cât azi dispunem și de unele resurse financiare. Rămâne să vedem joi (la ședința extraordinară a CJ – n.r.) transpunerea acestor intenții pozitive și în fapte reale.“
Ce ne-a spus profesorul Lucian Voina despre întrevederea cu Vela? „Am avut o întâlnire și o discuție prealabilă, vizavi de conturarea unei majorități în Consiliul Județean. Dar la nivel de discuție! Intenția este de a se contura o nouă majoritate în premisa faptului că ei au pierdut deja doi consilieri și au pierdut majoritatea de ceva timp. Dar până la a se concretiza mai este cale lungă cred, vedem cum se mișcă lucrurile!“
La ora actuală, în CJ, există 3 forțe politice: PNL, Alianța Pro Caraș (PSD, Pro România, ALDE și PNȚCD) și PMP, fiecare dintre acestea candidând separat. În teorie, după votul cetățenilor, din cele 31 de fotolii ale CJ, 17 (cu tot cu cel al președintelui) revin PNL, care a pierdut însă majoritatea, pentru că doi s-au dat în luntrea opoziției. Alianța Pro stă în opoziție pe 10 fotolii, la care se adaugă deocamdată 4 fotolii ale PMP, ocupate în prezent de Lucian Voina, Oana Glăvan-Cenan, Gabriela Berencz și Ciprian Șandru.
Pe scurt, o înțelegere cu PMP ar putea ajuta PNL să redobândească majoritatea pentru a putea trece măcar proiectele pentru care se cere majoritatea simplă, de jumătate plus unu. Pentru o majoritate confortabilă, una calificată, de două treimi, ar fi necesare și alte fotolii.
„Noi suntem 4, cantitate neglijabilă de altfel pentru dl președinte, în multele lui ieșiri în spații publice, pentru că ne făcea: satelitul așa, apendicele așa, cantitate neglijabilă, ăia nu contează. Iată că, în economia votului, unde votul e ca glonțul, chiar și unul contează! Dar până să conștientizăm chestia asta ne trebuie ceva timp. Eu nu contest bunele intenții ale cuiva. Eu pot să contest un mod de lucru pe care l-aș fi văzut altfel, prin prisma președintelui Consiliului Județean. Pentru că trebuie să găsim un numitor comun, nu vii și impui ceva că este bun ce zici tu. Pentru că toți avem o opinie, o altă viziune vizavi de proiectul ăla, avem alte informații, poate priorități.“, a subliniat Lucian Voina, explicând că este deschis să stea la masa dialogului, pentru că „trebuie să ai o minimă doză de diplomație dacă vrei să faci ceva. Altfel n-ai cum! Că dacă tot scoți securea, nu rezolvi nimic!“
Legat de dialogul cu președintele Dunca, liderul PMP consideră că el trebuia început demult: „Chestia asta, ca și abordare, trebuia să o aibă de a doua zi de când a fost președinte. Să cheme grupurile, când am fost viceprimar la municipiul Reșița și tot așa se lucra. Chemam, discutam!“
Până la urmă, cu ajutorul Mișcării Populare, liberalii de la județ ar putea debloca măcar proiectele la drumuri. Iar asta s-ar putea reflecta și în rezultatele de la alegeri.
JCS-A.M.