CARAŞ-SEVERIN – La nivelul judeţului Caraş-Severin, în anul şcolar 2017-2018 au fost înregistrate 19 cazuri de violenţă în unităţile de învăţământ. Cu un caz mai puţin faţă de anul şcolar precedent, după cum ne-au informat reprezentaţii IPJ Caraş-Severin.
Dintre aceste cazuri, 13 au fost înregistrate în mediul urban şi şase în mediul rural. Cel mai mediatizat caz este cel de la finalul anului 2017, când o elevă de clasa a IX-a de la Liceul „Hercules“ din Băile Herculane a fost bătută de două colege. Cele două agresoare nu se aflau la prima abatere, fiind cunoscute ca „bătăuşele şcolii“, dar nu s-au luat măsuri decât în momentul în care au fost filmate, iar aceste imagini au fost făcute publice.
De acum, comportamentele de tip bullying vor fi interzise, dar şi penalizate în toate şcolile şi centrele de formare profesională, iar violenţa psihologică şi fizică din şcolile româneşti va fi combătută în curând şi cu ajutorul legii! Este nevoie de o astfel de lege, susţin autorităţile, mai ales că elevii au început să se şicaneze între ei tot mai des, din tot felul de motive. În cazul unor presiuni de acest gen sau chiar al unor violenţe, trebuie să intervină psihologul instituţiei de învăţământ, dar şi dirigintele, care să le explice tinerilor că nu este cazul să se traumatizeze reciproc. Numai că, odată ce legea anti-bullying va intra în vigoare, problemele nu se vor mai rezuma la discuţii. Vor urma pedepse cât mai drastice. Între timp, însă, cadrele didactice vor participa la cursuri în care vor învăţa cum să depisteze şi – în special – cum să combată fenomenul de bullying.
În urma unui studiu, a reieşit că aproape 50% dintre elevi se simt în pericol fizic şi psihic, în şcolile în care învaţă. Bullyingul se manifestă atunci când copiii sunt umiliţi sau agresaţi fizic ori verbal de către colegii lor, lucruri care se întâmplă în special în pauzele dintre ore. Violenţa în şcolile din România capătă amploare de la semestru la semestru. Copiii agresaţi suferă adevărate traume, iar mulţi dintre ei au nevoie de vizite la psiholog sau psihiatru. Sunt situaţii când elevii refuză să mai meargă la şcoală de teama colegilor care îşi bat joc de ei, îi ameninţă, le fură ochelarii, banii de buzunar sau mâncarea. Unii dintre ei ajung să spună că îşi doresc să moară.