REȘIȚA – Achiziționate la pachet cu 5,5 ha de teren și un buncăr, Vila Veche și Vila Roșie vor fi renovate și incluse într-un circuit turistic!
Atât de mult s-a vorbit în ultimii ani despre intenția Primăriei de a prelua sau cumpăra vilele UCM Reșița, încât s-a creat impresia generală că acestea și-au schimbat de mult proprietarul. În realitate, însă, subiectul a fost tranșat de abia joia trecută. Reunit în ședință, noul Consiliu Local a aprobat cumpărarea imobilului format dintr-un teren în suprafață totală de 55.467 mp și construcțiile edificate pe acesta, la prețul de 369.915 euro (exclusiv TVA). Împreună cu „ce se vede”, adică terenul, Vila Veche și Vila Roșie, în preț a intrat și „buncărul“, un adăpost antiaerian în care puteau încăpea circa 1.600 de persoane. Totul a fost adjudecat la prețul de pornire al licitației organizate în 16 octombrie de Administratorul judiciar al UCMR, la care UAT Municipiul Reșița a fost singurul ofertant. Diferența dintre garanția de participare de 36.991,5 euro și suma totală urmează a fi achitată în 10 rate egale a câte 33.292,35 euro, până la finalul lunii august 2025. Chestionat de liderul consilierilor PSD, Constantin Parfenie, de unde banii, „având în vedere că a fost o rectificare de buget și n-am văzut să apară un capitol nou cu suma despre care e vorba“, primarul Ioan Popa a explicat că ratele aferente anului curent au fost deja bugetate, în timp ce restul sumei se va regăsi în bugetul viitor.
Participarea la licitație s-a făcut în baza ofertelor transmise, de către Primărie, Administratorului judiciar și a HCL 387 și 388 din 27 august 2024 privind exercitarea dreptului de preempțiune. Cât despre motivația achiziționării, aceasta rezidă din faptul că pe lângă vilele UCMR, monumente istorice și „elemente de patrimoniu importante și esențiale ale Reșiței care n-ar trebui să ajungă pe mâna oricui“, s-au achiziționat și 5,5 ha de teren și amenajarea antiaeriană din subteran. „Cel mai important lucru ar fi să constituim un areal de vizitare turistică care să cuprindă tunelurile, Vila Veche și Vila Roșie, evident mobilate cu lucruri care sunt interesante pentru a fi văzute de turiști. Și mai avem acolo un obiectiv în același areal, Muzeul UCMR. Eu sper să fie scoasă și acestă clădire la vânzare, să o cumpărăm anul viitor.“, a explicat primarul Ioan Popa. Conform ofertei transmise în cursul verii Administratorului judiciar al UCMR, Primăria era dispusă să plătească 132.591 euro pentru terenul în suprafață de 336 mp, cu Clădirea „Muzeu“ și bunurile mobile din aceasta (inclusiv machetele).
Revenind însă la cele două vile care nu se află în cea mai strălucitoare etapă a existenței lor, acestea vor trebui să intre într-un amplu proces de renovare și, după caz, reamenajare, presupunând costuri de 2-3 mil. euro pentru fiecare. În acest scop urmează a fi elaborate proiecte adecvate utilității lor viitoare și identificate surse de finanțare, având în vedere că se așteaptă deschiderea unor noi axe (de genul Granturilor Spațiului Economic European – SEE și Norvegiene, cu contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei). O altă variantă o reprezintă accesarea unor fonduri prin intermediul „Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI Banatul Montan“, o asociație formată din 15 localități interconectate teritorial-administrativ și aflate pe domeniul fostei UDR, respectiv StEG, entități istorice cărora li se datorează construirea, în epoci diferite, a celor două vile.
JCS-Walter Fleck
2 Comentarii
Intenția este una turistica , dar vor ajunge sedii de partid, sau cu alte cuvinte “cuibușoare de nebunii”…politice!
Cum au fost bugetate ratele pe ceva despre care nu se știa până mai ieri, iar dacă se știa de ce nu au fost prinse ratele în rectificarea bugetară. E noaptea minții. Ce nu facem pentru hub-ul turistic?