Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA, CARANSEBEȘ – Acestea colaborau pe partea de distribuție, către consumatori tineri, care ajungeau la rândul lor distribuitori pentru marfa adusă de la Timișoara. Unii tineri, chiar copii, au ajuns la urgențe, alții erau puși să facă fapte penale pentru a-și acoperi nevoia de droguri!

Miercuri dimineață (10 mai), nu mai puțin de 14 mandate de percheziție domiciliară au fost puse în scenă în Caraș-Severin și Timiș, de polițiști SCCO, împreună cu procurorii DIICOT, ambele structuri din județul nostru. Acestea au vizat persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a efecte psihoactive.

„18 persoane urmează a fi conduse la audieri, la sediul DIICOT Caraș-Severin, pe numele acestora fiind emise mandate de aducere. În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada 2021 – 2023, în municipiile Reșița și Caransebeș, au acționat 3 grupări infracționale, care ar fi colaborat între ele, în desfășurarea activității infracționale. Inițial, membrii grupărilor ar fi distribuit substanțe psihoactive tinerilor din zonă, contra unor sume de 50 lei pentru 0,2 grame, în medie, ceea ce ar fi dus rapid la creșterea substanțială a veniturilor celor bănuiți. În timp, aceștia și-ar fi creat o vastă rețea de clienți, extinzându-și activitatea infracțională în sfera drogurilor de mare risc, și, în repetate rânduri, ar fi amestecat substanțe psihoactive cu alte substanțe, cu scopul de a mări efectele produse în urma consumului, aceste substanțe provocând în mod rapid o stare de dependență.“, transmit anchetatorii.

Drogurile ajungeau la tineri, inclusiv copii. Mai grav, în urma consumului, unii dintre ei ajungeau la unitățile medicale din Reșița și Caransebeș, pentru îngrijiri de specialitate.

„Profitând de dependența de substanțe a consumatorilor, membrii grupărilor i-ar fi instigat pe aceștia, direct sau implicit, pentru asigurarea dozei zilnice, la comiterea de infracțiuni, iar bunurile provenite din infracțiuni ar fi fost primite de membrii grupărilor, în vederea valorificării.“, transmite IPJ CS.

Substanțele erau aduse din Timișoara, fiind distribuite către tineri care ar fi devenit ulterior, la rândul lor, furnizori pentru alți tineri din mediul relațional, ciclul aprovizionare-transport-distribuire efectuându-se aproape zilnic.

JCS-A.M.