Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – După-amiaza s-a încheiat cu un cod portocaliu de scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație, fiind afectat, în Caraș-Severin, bazinul Timiș – afluenții mici afectați sectorului în aval de Caransebeș, amonte de Lugoj!

Salvatorii anunțau că, „în urma fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru: evacuarea apei din două curți, de pe o stradă, inundată pe o lungime de circa 50 m și decolmatarea unui podeț, toate din municipiul Caransebeș. Două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița intervin pentru evacuarea apei din pivnița unei gospodării din satul Târnova și din curtea unei case din municipiul Reșița. De asemenea, pompierii din cadrul Secției de Pompieri Oravița intervin pentru scoaterea apei dintr-o gospodărie, unde apa a pătruns în pivnița casei. Intervențiile sunt în dinamică“.

Codul portocaliu a dat ulterior în două coduri roșii. Unul viza averse torențiale cu acumulări de peste 30…40 l/mp, în zona avertizată cumulându-se anterior avertizării, în două ore, cantități de peste 50 l/mp. Pe lista localităților afectate se află Oravița, Răcășdia și Ciclova Română.

Celălalt cod roșu, valabil până în miez de noapte, afectează bazinul hidrografic Lișava, afluent al râului Caraș. Sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Lișava – bazin superior.

Acțiunile salvatorilor continuă: „Se acționează în Oravița pentru evacuarea apei din mai multe curți inundate, precum și pentru evacuarea apei din subsolul spitalului din Oravița. În sprijinul colegilor de la Oravița se deplasează de la Detașamentul de Pompieri Reșița o autospecială de primă intervenție și comandă cu 2 motopompe transportabile și de la Secția de Pompieri Moldova Nouă o autospecială de primă intervenție și comandă cu o motopompă transportabilă!“

JCS-A.M.