Caraş-Severin, Romania

BĂRBOSU – Cultura din satul Bărbosu a fost raportată la 112 de un bocșean care își închiriase casa de la țară unor timișoreni. Și a descoperit-o când a mers la livadă, să-și culeagă prunele!

În 26 august, polițiștii de la SCCO și procurorii de la DIICOT, structurile teritoriale Caraș-Severin, au demarat cercetările într-un dosar penal având ca obiect un grup infracțional organizat implicat în săvârșirea infracțiunilor de cultivare de droguri de risc și deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, față de trei bărbați bănuiți de comiterea faptelor.
„De la persoanele bănuite, au fost descoperite și ridicate o cultură outdoor formată din 103 plante de canabis, în diferite stadii de vegetație, cu înălțimi cuprinse între 0,5 m și 1,20 m, în cantitate totală de peste 20 de kilograme masă verde brută, peste 250 de grame fragmente vegetale şi muguri de canabis masă verde uscată, precum și 3 telefoane mobile. Din cercetări a reieșit că, în luna iulie 2023, unul dintre bănuiți, pentru promisiunea unor câștiguri materiale și posibilitatea consumului de canabis, ar fi racolat două persoane, constituind un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc. În perioada iulie – august 2023, liderul grupului ar fi achiziționat din Spania o cantitate importantă de semințe, ar fi înființat și întreținut o cultură de canabis, ceilalți doi bănuiți acordând sprijin prin supravegherea și udarea culturii, cât și prin depistarea unui imobil, în zona rurală a județului Caraș-Severin, pe care liderul grupului l-ar fi închiriat.“, precizează Poliția județului.

Ancheta a demarat în dimineața de 26 august, la ora 6.15, când polițiștii bocșeni au fost sesizați, prin apel la 112, de către un bărbat de 27 de ani din oraș, care le-a spus că deține un imobil în satul Bărbosu, comuna Ramna, pe care, în acest an, l-a închiriat unor persoane din municipiul Timișoara, pe care nu le cunoaște. Iar, în acea dimineață, când s-a dus la casa de la țară pentru a-și culege prunele, în livadă a găsit mai multe ghivece cu plante cu aspect de canabis. Polițiștii bocșeni au mers la fața locului și au văzut că lucrurile se confirmă, în livadă fiind descoperite 103 ghivece cu plante de canabis, precum și diferite cantități de fragmente vegetale și muguri de plantă uscată.

Tot acolo era și un bărbat, de 40 de ani, din Jebel, lăsat de chiriași să asigure paza. Oamenii legii au observat în apropierea imobilului un autoturism înmatriculat în județul Timiș care, la vederea acestora, a părăsit zona. Polițiștii au pornit pe urmele acestuia, l-au oprit în localitate și au aflat că la volan se afla un bărbat de 33 de ani, tot din Timiș. În habitaclul mașinii au fost descoperite resturi de țigarete și substanțe uscate de culoare brun-oliv. Testul rapid Drager și ulterior aparatul DrugTest au indicat rezultate pozitive pentru canabis, în cazul bărbatului de la volan, fiindu-i prelevate, la spital, probe biologice. Iar acesta s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

„Din cercetări s-a stabilit faptul că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 33 şi 40 de ani, toți din județul Timiș, ar fi înființat și întreținut o cultură de canabis, în vederea comercializării către diferite persoane, precum şi pentru consumul propriu. La data de 27 august 2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Caraș-Severin cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile, a persoanei care a inițiat grupul infracțional organizat, iar față de ceilalți doi a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. În aceeași zi, propunerea a fost admisă, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă a liderului grupului. La activități au participat polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Caraș-Severin și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin.“, informează anchetatorii.

JCS-A.M.