Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Miercuri şi joi, comunităţile germane din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin comemorează împreună, în cadrul unor ample manifestări organizate la Reşiţa, împlinirea a 70 de ani de la începerea deportării germanilor din sud-estul european în fosta Uniune Sovietică.

Astfel, miercuri, 28 ianuarie, de la ora 11.00, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, va avea loc un simpozion pe această temă, la care a fost invitat să participe şi istoricul Lavinia Betea (Arad/Bucureşti). În după-amiaza aceleiaşi zile, de la ora 17.00, Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ este gazda unui recital muzical susţinut de tenorul Gheorghe Colţa şi profesorii de muzică de la Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ din Reşiţa – Cristian Roşoagă, Eduard Ailenei, George Gassenheimer – alături de Lucian Furda, profesor de muzică la Liceul „Sigismund Toduţă“ din Cluj Napoca. Manifestările dedicate victimelor deportărilor în fosta URSS continuă şi joi, 29 ianuarie, cu un recviem la biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“, de la ora 12.00, urmând ca de la 13.15, la Monumentul Deportaţilor din parcul Cărăşana, să se depună jerbe şi coroane de flori.

Din Caraş-Severin au fost deportaţi aproximativ 10.000 de etnici germani. Actualmente mai sunt în viaţă în Banatul Montan 68 dintre ei, 31 fiind reşiţeni.