Caraş-Severin, Romania

Motto: „Codul portocaliu a umflat apele Caraș-Severinului“ – CAON.RO, 28.02. 2023!


Propoziția din motto-ul articolului, apărută ca titlu într-un ziar „online“ local, de foarte bună calitate, din județul drag inimii mele, mi-a atras atenția.

Forțata exprimare are totuși o explicație, cel puțin pentru mine, dacă nu mai multe. De când cu generalizarea posturilor de televiziune, dar mai ales de tembeliziune, trăim cu înfiorare orice „breaking news“, așteptând cu nerăbdare următoarele. Codurile de vreme au devenit o obișnuință zilnică de receptare și îngurgitare. De la „galben“ la „portocaliu“ știm că se îngroașă gluma, iar dacă e anunțat „roșu“ e groasă rău și doar comandantul Arafat ne mai poate salva!

„Imaginile care ne pot afecta emoțional“ reprezintă altă marotă dragă românului lipit de televizor. Toată ziua depindem de codurile, când mai galbene, când mai roșii, ale vieții de pe aceste plaiuri, scăpând cu bine mai de fiecare dată, uitând repede nenorocirile, încercând de prea puține ori să le prevenim.

Și uite așa de sute, după unii autohtoni, după alții, mai mândri patrioți, de mii de ani, plutim noi, românii, pe valurile istoriei și ale tuturor fatalităților! Nici nu ne scufundăm, nici nu ajungem la un țărm solid și trainic. Când se întâmplă să ne afundăm, adică să ne mai „prăbușim“, nu dispărem de tot, cât despre înălțare, mai e timp! Viața e frumoasă, inclusiv pe meleagurile cărășene!

Fataliști dar optimiști, ne strecurăm printre necazuri, ne descurcăm carevasăzică, știind că niciodată, sau întotdeauna, dacă vreți, nu e „nici prea-prea, nici foarte-foarte“! Omniprezentele coduri ne umflă și ne dezumflă, dar am învățat să trăim și cu ele!!!

Sorin Pescariu