Caraş-Severin, Romania

TOPLEȚ – La Topleț, cel mai tare doare lipsa canalizării, însă suspansul planează și asupra altor proiecte!

În lipsa unei rețele de canalizare, locuitorii din centrul de comună și din satul Bârza au pus mână de la mână și și-au făcut mici rețele deservind câte o stradă. În zona blocurilor, cu zeci de ani în urmă, au fost amenajate asemenea rețele prevăzute cu bazine de vidanjare. Timpul însă și-a pus amprenta pe ceea ce s-a făcut atunci.
În acest condiții, comuna are mare nevoie de o rețea de canalizare, pe care localnicii au sperat c-o vor avea atunci când s-a lucrat la masterplanul județului. Un masterplan în care comuna a fost cuprinsă cu o finanțare de aproximativ 11 milioane de euro destinată reabilitării rețelei de apă, introdusă mai demult la Topleț, dar și introducerii canalizării prevăzute cu stație de epurare. Masterplanul era cam singura posibilitate de a accesa fonduri pentru comuna care nu îndeplinea criteriul populațional de 2.000 de locuitori. Dar, când oamenii credeau că vor avea canalizare, de la nivel central, primăria a primit înștiințare că nu se mai face rețeaua de la Topleț. Am reținut toate aceste detalii din discuția cu primarul Ilie Hașcă, conform căruia masterplanul de la nivel de județ a încurcat cel mai tare eforturile comunei de a avea canalizare.

Proiectul pentru canalizare există. E foarte important pentru comunitate, dar acum e mort. N-o spunem noi, ci primarul Ilie Hașcă despre rețeaua care trebuia legată la stația de epurare de la Băile Herculane. „Asta înseamnă o distanță de aproximativ șapte kilometri în amonte. Ceea ce presupune dotarea rețelei cu stații de pompare care nu sunt deloc ieftine. I-am sesizat despre asta cu ani în urmă pe toți cei implicați. Prin răspunsul primit, mi s-a comunicat că era soluția cea mai ieftină.”, am reținut din declarația primarului unei comune pentru care canalizarea rămâne la stadiul de proiect… mort, dar nu și îngropat, deoarece e foarte important pentru localnici.

Acesta nu este singurul proiect care așteaptă de ani de zile să devină realitate. Unul dintre ele a fost depus pe PNDL 2, în vederea reabilitării podului metalic peste Cerna. „Ni s-au aprobat 1,1 milioane de lei în condițiile în care trebuia să cofinanțăm și noi cam 400.000 de lei. Proiectul însă întârzie pentru că s-au cerut diverse documente. Acum așteptăm avizul de la drumuri pentru a putea obține autorizația de la Consiliul Județean.”, am aflat de la primarul Hașcă.

În 2018, primăria a depus la CNI un proiect de reabilitare, dotare și modernizare a căminului cultural din Topleț. Clădirea are peste 60 de ani și se prezintă într-o stare bună pentru că primăria s-a ocupat de întreținerea ei, iar acum câțiva ani a executat lucrări importante la acoperiș. Este însă o clădire de mari dimensiuni ce necesită zugrăveli, dotări, grupuri sanitare moderne etc. „Am primit avizul de finanțare acum vreo doi ani, după care ni s-au cerut multe alte documente. Luna trecută am trimis și ultimele devize care ni s-au cerut. Sper să fie totul clar și să mergem mai departe cu proiectul.”, a încheiat Ilie Hașcă despre încă un proiect deocamdată îngropat… în hârtii.

Recent, primăria a depus pe PNRR un proiect pentru asfaltarea ultimilor 10 km de străzi din comună. Este vorba despre drumul de 4 km care leagă satul Bârza de zona Pecinișca din Băile Herculane, alături de alte porțiuni de drumuri în lungime totală de 6 km. Dar… se cer tot felul de documente.

JCS-Ionel Ivașcu