Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Pentru Friedrich Pazeller (foto), prezența la ediția a cincea a Simpozionului Național „Herculane, arcade în timp” a fost un moment emoționant, oferindu-i prilejul de a interpreta valsul dedicat orașului-stațiune, pe care bunicul său, Jakob Pazeller, îl compunea în 1903. Recent, Jakob Pazeller a fost omagiat din nou, la 65 de ani de la trecerea în eternitate!

La 24 septembrie 1957, compozitorul valsului „Souvenir de Herkulesbad” se stingea la Budapesta. În semn de omagiu, un plic ocazional și o ștampilă filatelică ocazională au fost folosite vineri, 23 septembrie, la trimiterea corespondenței de la oficiul poștal din orașul-stațiune. Simultan, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița a găzduit o expoziție de fotografii realizate Erwin Țigla în 2016 în stațiunea Baden de lângă Viena, locul de naștere al compozitorului la 2 ianuarie 1869.

La inițiativa Forumului Democratic al Germanilor (FDG) din Caraș-Severin și a Asociației Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, la 31 octombrie 2017, Consiliul Local al orașului Băile Herculane i-a conferit post mortem lui Jakob Pazeller titlul de cetățean de onoare. Diploma i-a fost înmânată anul acesta lui Friedrich Pazeller, nepotul compozitorului, el însuși compozitor și dirijor, cu prilejul participării sale la ediția a V-a a Simpozionului Național „Herculane, arcade în timp”. „Sunt onorat de invitația de a fi aici întrucât mă simt emoționat să mă aflu în locuri pe care bunicul meu le-a văzut și în care s-a plimbat. Am început să cânt valsul dedicat stațiunii de când l-am descoperit, la zece ani. L-am adaptat cu multe orchestre în multe locuri din lume, dar niciodată nu l-am cântat cu atâta emoție ca aici”, afirma Friedrich Pazeller cu ocazia prezenței la Băile Herculane.

De altfel, cu puțin timp înainte de a muri, Jakob Pazeller spunea că una dintre ultimele sale dorințe era să-l învețe pe cel mai mic dintre nepoții săi, Friedrich, să cânte la pian. Friedrich nu l-a cunoscut, pentru că avea doar șase luni când bunicul său a murit, însă susține că-l cunoaște mai bine decât oricine, pentru că l-a cunoscut prin muzica lui și astfel îi cunoaște sufletul și dorințele exprimate prin muzică.

Jakob Pazeller a fost omagiat de-a lungul anilor de comunitatea locală prin implicarea omului de cultură Dorin Bălteanu, care s-a luptat și se luptă ca milenarul oraș-stațiune să fie cunoscut și apreciat în lume. Prin hotărârea nr. 49/30.05.2022, „Souvenir de Herkulesbad” a fost ales de consiliul local drept imn al orașului-stațiune și, din 17 august, acesta răsună în gara din oraș, considerată cea mai romantică din Europa. Ambele inițiative îi aparțin lui Dorin Bălteanu.

JCS-Ionel Ivașcu