Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Produse gastronomice ale gospodarilor din zonă și tablouri realizate de artiști plastici vor fi expuse mâine!

La ora 10:00, se vor deschide porțile centrului de afaceri din oraș, locul de desfășurare a celei de-a doua ediții a expoziției organizată de Asociația „Dunărea” (AD) și Primăria Moldova Nouă. Participă gospodari din Radimna, Pojejena, Gârnic, Coronini, Sichevița, Șvinița. Simultan vor fi expuse lucrările realizate de participanții la cele trei tabere de pictură desfășurate până acum.

„În 2019, cu sprijinul primăriei, am ținut tabăra la Coronini. În 2020, s-a ținut on-line cu sprijinul primăriei și împreună cu casa de cultură din Bocșa. Anul acesta, s-a ținut la Gârnic cu sprijinul celor două primării și al unei pensiuni din localitate”, aflăm de la Corneliu Martin, președintele AD. Lucrările, realizate de artiști din țară și din străinătate, surprind patrimoniul natural și obiective turistice din zonă precum Mănăstirile Mraconia și Baziaș, bustul lui Decebal, Insula Ostrov, Cascadele Modăvița și Burăul Mare.

Acțiunea de mâine face parte dintr-o serie amplă de activități prin care Asociația „Dunărea” promovează Clisura. Recent a fost încheiat un parteneriat cu Liceul Tehnologic Moldova Nouă, prin care elevi din clasa a IX-a, profil turism, desfășoară ieșiri în natură. Astfel vizitează trasee și obiective turistice din porțiunea Clisurii aflată în Caraș-Severin. „Elevii primesc materiale despre obiectivele vizitate iar în luna decembrie le vom da certificat de voluntar, foarte important pentru ei. Ieșirile de până acum, în care primăria și liceul ne-au asigurat transportul cu microbuze, au dovedit utilitatea acestui gen de acțiuni în care, cel puțin pentru o zi, elevii lasă tableta și telefonul”, încheie Corneliu Martin.

Pentru 11 decembrie, asociația organizează un tur ecumenic la biserici și mănăstiri din zona Clisurii. Elevii au deja materialele din care să învețe. Câțiva dintre ei s-au înscris ca voluntari în cadrul asociației, fiind deci ghizi turistici în devenire. Sunt așteptați și alții să le urmeze exemplul.

JCS-Ionel Ivașcu