Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta presupune dotarea în regim de urgenţă a unui spaţiu adecvat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Problema urgenţelor stomatologice a fost discutată cu reprezentanţii instituţiilor abilitate de către directorul excutiv al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, dr. Romeo Dumitrescu, instalat vineri în funcţie pentru perioada stării de urgenţă. Asta după ce joi, 9 aprilie 2020, fostul director al DSP CS, jr. Dănilă Miloş, a trimis o adresă către toate UAT-urile din judeţ, prin care anunţa că „asistenţa medicală stomatologică de urgenţă în Caraş-Severin pe perioada situaţiei generate de incidenţa COVID-19 va fi asigurată de către dr. Ioan Roi, medic stomatolog, care poate fi contactat la numărul de telefon 9729678055“. Referitor la această adresă, dr. Dumitrescu a subliniat: „Nu este aprobată de noi această adresă fiindcă nu îndeplineşte criteriile! Doctorul Roi, dacă vrea să facă acest lucru îşi asumă toate riscurile şi este liber să o facă, el a dovedit o atitudine patriotică, dar DSP nu a aprobat aşa ceva“.

Preocupat el însuşi să rezolve, totuşi, problema urgenţelor stomatologice, dată fiind şi prelungirea stării de urgenţă, Dumitrescu a spus că a discutat acest lucru cu prefectul, cu directorul Casei de Asigurări de Sănătate Caraş – Severin şi cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, fiindcă medicii stomatologi nu sunt amatori să asigure intervenţiile de urgenţă. Directorul executiv al DSP CS, dr. Romeo Dumitrescu, a precizat că două sunt cauzele pentru care cabinetele stomatologice nu pot asigura intervenţiile de urgenţă: sumele mici, plafonate, puse la dispoziţie de către Casa de Asigurări de Sănătate, total neatractive, chiar derizorii, pe de o parte, iar pe de alta, riscurile mari la care se expun medicii şi asistenţii, care pot genera, în caz de contaminare, îmbolnăviri în lanţ cu noul coronavirus.

„Majoritatea au cabinetele pe la blocuri, unde se perindă tot felul de persoane care nu sunt investigate pentru coronavirus, a explicat directorul DSP CS, iar ei nu sunt medici de medicină generală să aibă abilităţi de genul acesta. Pe de altă parte, sumele care se decontează de către CAS sunt derizorii, iar în ceea ce priveşte riscurile asistenţilor şi medicilor care lucrează cu pacienţi veniţi în urgenţă sunt foarte mari“.

Chiar dacă nu se poate rezolva peste noapte problema, Dumitrescu este hotărât să le asigure cărăşenilor aceste servicii medicale de urgenţă: „Totuşi, fiindcă trebuie să facem şi noi ceva în acest sens, eu am luat legătura cu directorul SJU, să găsească scaun, care nu este decât 30.000 de euro, iar toată această dotare, cu lumină, cu aer, cu apă, cu tot ce trebuie şi, mai ales, spaţiul în care să se deruleze serviciile medicale stomatologice de urgenţă să se facă în spital. Nebulizarea spaţiului se va face cum se face în toate încăperile din spital. Deci este o situaţie care nu poate fi tolerată decât în felul acesta, altfel, colegi de-ai mei, care dovedesc mare deschidere sufletească şi ar vrea să facă lucrul acesta, o fac pe riscurile lor, care sunt foarte mari. Referitor la dispoziţia care s-a trimis săptămâna trecută de către fostul director la Colegiul Stomatologilor, am înţeles de la Casa de Asigurări că nu există o mare jubilare, nu sunt amatori pentru o situraţie de risc. Dumnealor au dorit şi sume pentru asigurarea dezinfectării spaţiului respectiv la ceea ce presupune infecţia cu noul coronavirus. Ei fac dezinfectarea spaţiului în care lucrează, dar nu cu substanţele şi cu materialele necesare, cu nebulizatoare care distrug tot ce este metal. La chirurgie, de pildă, s-a ruginit tot, se corodează tot şi dacă se corodează metalele înseamnă că şi plămânii se fac la fel cum, probabil, am păţit şi eu. Există riscuri pe toate căile, de aceea lucrurile trebuie făcute cu cap, nu aşa, să înfiinţăm trei cabinete şi peste noapte se întâmplă la unul să fie cu coronavirus şi apoi le închidem pe toate. Asta nu înseamnă decât un fel de amăgire a populaţiei. Am să mă ţin personal să rezolv această problemă împreună cu directorul Waldemar Murgu, să deschidă la spital în regim de urgenţă un asemenea spaţiu, pentru extracţii, drenaje sau alte intervenţii şi vom vedea ce stomatologi vor fi doritori să vină să asigure aceste servicii medicale. Deocamdată, în afară de dr. Vasincu Marian nu sunt doritori să facă acest lucru“.

JCS-Alexandra Gorghiu