Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ministerelor „de resort“ le-au fost solicitate clarificări și măsuri ferme privind punerea în siguranță a minelor de la Ciudanovița și Lișava!

Instituția Prefectului a transmis la București, săptămâna trecută, o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență privind măsurile „identificate ca necesare pentru punerea în siguranță a perimetrelor Ciudanovița și Lișava“. Aceasta a fost însă partea ușoară a problemei, întrucât nu CJSU sau vreo instituție de nivel județean le-ar putea pune în practică, ci doar ministerele care au, într-un fel sau altul, tangență cu greaua moștenire. Mai precis, Ministerul Energiei, în a cărui subordine se află (încă) insolventa Companie Națională a Uraniului (CNU), și Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, în a cărui coordonare se află societatea de conservare și închidere a minelor Conversmin SA.

Potrivit prefectului Ioan Dragomir, care și-a asumat chiar de două ori riscul de parcurge perimetrele radioactive cu mașina și pe jos, în zonă nu s-a întâmplat nimic concret de 2-3 ani, exceptând măsurătorile periodice care, din când în când, mai indică și depășiri. Cele mai recente, care au și pus autoritățile pe jar, sunt cele din noiembrie 2024 „care au pus pus în evidență prezența radionuclizilor de Uraniu 235 și Thoriu 234“ în cele trei probe de apă de suprafață prelevate. „S-au tras mai multe semnale până la această oră. Nu avem un răspuns și nici acțiuni din partea celor două ministere. Anul trecut, Ministerul Economiei ne-a asigurat că activitatea pe care o desfășura Conversmin va fi preluată de Institutul de la Măgurele. Din păcate nu s-a formalizat la nivelul Guvernului transferul și reorganizarea, astfel că și azi ne situăm în aceeași situație ca acum 2-3 ani.“, a explicat Dragomir.

Având în vedere cele constatate, rezultatele măsurătorilor menționate, cât și faptul că trei întâlniri de lucru convocate pe acest subiect de Instituția Prefectului în ultima jumătate de an (în 27 septembrie, 26 noiembrie și 6 februarie) au rămăs fără urmări, CJCS a propus șase măsuri complexe care ar trebui luate cu celeritate. În primul rând, revizuirea și actualizarea planului general de finalizare a închiderii minelor Ciudanovița și Lișava care ar atrage după sine: actualizarea proiectelor tehnice de lucrări, retehnologizarea celor două stații de tratare a apei de mină (oprite în prezent), punerea în siguranță a haldelor de steril, devierea pârâului Natra și mutarea unor halde pe platforme betonate. Deloc de neglijat ar fi clarificarea atribuțiilor și răspunderilor privitoare la activitatea de închidere a minelor de uraniu, respectiv actualizarea modului și a procedurilor de lucru între Conversmin și CNU, precum și alocarea de fonduri pentru punerea în siguranță a celor două obiective miniere.
Nu în ultimul rând, specifică Hotărârea CJCS, ar fi necesară „stabilirea de către instituțiile cu atribuții a unui set de măsuri profilactice cu caracter imediat, care să fie transmise comunităților posibil afectate la primirea de informații în cazul depășirii nivelurilor maxime admise de radioactivitate“.

JCS-Walter Fleck

1 Comentariu

  1. Prefectul Ioan Dragomir nu și-a asumat vreodata altceva decât punerea de piedici!
    Mă tot întreb de ce nu e schimbat din funcție dar cred ca raspunsul corect e tocmai acela că e un bun executant, ca să nu zic slugă sau yes-man.

Adaugă comentariu