CARAȘ-SEVERIN – Cu vârsta medie de 44 de ani, Caraș-Severin e pe locul 8 în țară în clasamentul „senectuții”!
Parcă nu ne vine să ne lăudăm cu asta, dar ne consolăm cu faptul că din cifrele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) rezultă că, pe zi ce trece, România devine tot mai „înțeleaptă”. E o formă elegantă de a scrie că, de fapt, îmbătrânește. Și-atunci cum să fie Carașul altfel decât restul țării?
Clasamentul e condus de județul Teleorman, cu vârsta medie de 47 de ani, urmat de județele Vâlcea, Brăila, Olt, Hunedoara, Mehedinți, Buzău, Caraș-Severin. Cele mai tinere județe sunt Iași și Ilfov, cu medii de sub 40 de ani, urmate de Suceava, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Vaslui, Timiș. Dăm aceste date deoarece, din simpla enumerare a județelor, vedem cum tinerii și bătrânii par să-și fi împărțit frățește țara, adjudecându-și nordul, respectiv sudul ei. Ar fi însă interesantă și o statistică privind dezvoltarea economică, respectiv migrația pe județe. Nu de alta, dar mulți dintre cărășeni cunosc oameni plecați din locul natal, în țară sau în afara ei, în căutarea unei vieți mai bune. Și mai cunosc și că mulți dintre cei plecați sunt tineri.
Ce mai arată cifrele INS? Că, în privința numărului total de pensionari din țară, Caraș-Severin ocupă locul 9… din coadă, cu 1,5% din pensionarii țării. Ne consolăm că, măcar aici, nu suntem printre „fruntași”. Însă, din nou, ar fi interesant să vedem o statistică asupra clasamentului județelor în privința populației. Pentru că, și asta e știut, Caraș-Severin este printre județele puțin populate ale țării. Cândva, cifrele spuneau că în jur de 300.000 de oameni trăiau în Caraș-Severin, adică puțin peste 10% din populația Bucureștiului.
Cifrele mai arată că, din 2012 până în 2020, vârsta medie a cărășenilor a crescut de la 43,9 ani până la media actuală. Iar pensia medie a cărășenilor se ridică la valoarea de 1.500 lei, ceea ce ne plasează pe locul 14 în țară. Mai pe șleau spus, nu suntem nici tineri și nici bogați. Cifrele INS vorbesc și nu ne putem îndoi de ceea ce ne arată ele. Dar ne putem consola cu faptul că stăm mai bine față de alți români. Sau poate doar mai puțin rău.
JCS-Ionel Ivașcu