Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prin votul dat recent de consilierii locali reşiţeni, o altă stradă din municipiu va fi amenajată. Este vorba de strada Cpt. Smaranda Ion!

Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi la ultima şedinţă de Consiliu Local a fost acela privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru investiţia „Reabilitare stradă Cpt.Smaranda Ion“. Necesitatea acestei reabilitări a fost motivată de faptul că, în prezent, în municipiul Reşiţa nu există o legătură rutieră Triaj (Calea Timişoarei)-Dealul Lupacului (strada 24 Ianuarie) cu preluare în condiţii de siguranţă şi confort a traficului generat de această nouă rută. Investiţia se înscrie în obiectivele generale ale actualei administraţii locale, prin care traficul din centrul oraşului ar fi înlăturat prin deschiderea unor rute ocolitoare, poluarea fonică s-ar reduce prin asigurarea unui carosabil care permite o rulare fină a autovehiculelor şi, de asemenea, ar creşte gradul de siguranţă în trafic, încurajând folosirea mijloacelor de transport în comun.

Prin realizarea acestei investiţii se îmbunătăţeşte legătura rutieră Traj-Dealul Lupacului, zona fiind astfel mai accesibilă pentru a încuraja dezvoltările urbanistice începute în Dealul Lupacului şi ar duce la eliminarea unei alte probleme, şi anume asigurarea siguranţei rutiere prin amenajarea intersecţiei DJ581-str. Cpt.Smaranda Ion în sensul giratoriu, intersecţie de unde derivă şi posibiltatea extinderii rutei de transport în comun pe strada 24 Ianuarie, prin crearea posibilităţii de întoarcere pentru vehiculele lungi.

Lungimea traseului proiectat este de 1,01 km de la intersecţia cu DJ581, unde se consideră km 0 al proiectului, până la unitatea militară şi racordarea drumului ce coboară în Triaj. Prin tema de proiectare s-a solicitat lărgirea carosabilului de la 3,5 m existent în prezent la 5 m. Proiectul mai prevede o rigolă carosabilă pe partea stângă de 0,75 m şi acostament pe partea dreaptă de 0,50 m, trotuar pe partea stângă de 1,5 m, dar şi iluminat stradal realizat cu ajutorul a 56 de stâlpi prevăzuţi cu corpuri de iluminat de tip LED cu un total de 8550W. Valoarea totală a investiţiei, conform devizului general se ridică la 8.263.671 lei cu TVA, din care valoare pentru construcţii şi montaj de 7.322.871 lei. Durata de reabilitare (inclusiv cu etapele principale), conform proiectului, este de 36 de luni, din care 18 luni pentru execuţia lucrărilor.

JCS-Nicoleta Moraru