Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A apărut o nouă structură în cadrul serviciului, însă nu toate actele normative în domeniu sunt binevenite.

Din punctul de vedere al Poliţiei Rutiere cărăşene, anul 2015 este unul în care structura organizatorică modificată va oferi monitorizarea suplimentară a reţelei de drumuri. Asta pentru că şi la noi în județ a fost înfiinţat Biroul rutier de drumuri naţionale şi europene, care va spori prezenţa agenţilor de poliţie pe aceste rute.

„Ne vom afla pe drumurile naţionale, adică acolo unde înregistrăm mai mult de jumătate din numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. Fără a avea pretenţia că sunt foarte exact în exprimarea procentuală, pot spune că este vorba de circa 70% din total şi, sperăm, prin prezenţa noastră în acele zone, să mai temperăm impetuozitatea unor şoferi. Acesta ar fi principalul rol al biroului“, a precizat comisarul şef Decebal Davidoiu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Caraş-Severin. Cât despre modificările legislative care reglementează circulaţia pe drumurile publice, nu toate sunt binevenite în activitatea de zi cu zi.

„Un exemplu în acest sens ar fi amânarea executării pedepsei, noutate prevăzută de noul Cod Rutier – măsură de care dispune instanţa. În situaţia în care individul respectiv a fost identificat în trafic cu alcoolemie peste limita legală şi instanţa amână aplicarea pedepsei, acesta va intra în suspendare 90 de zile chiar dacă avea 1,80 la mie alcoolemia. Or, aceeaşi suspendare o are şi cineva care a avut 0,11 alcoolemia. Cred că este vorba de o prevedere nu tocmai la locul ei. Se putea alege, spre exemplu, o perioadă mai mare de suspendare în primul caz. Cum altfel să re-educ omul care încalcă legea grav faţă de un contravenient de rând?“, a adăugat cms. şef Davidoiu.