Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Depistarea precoce a diabetului – șansa la viață! Ne situăm, după Bihor, Hunedoara și Timiș, în rândul județelor cu cea mai bună performanță în gestionarea resurselor specifice domeniului!

Numărul bolnavilor de diabet zaharat din județ a fost de 21.408 la sfârșitul anului 2024, dintre care 11.833 trăiesc în mediul urban și 9.575 în mediul rural, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică. Doar pe parcursul anului trecut au fost diagnosticate 1.462 de cazuri noi, dintre care 68 ale unor pacienți insulino-dependenți. Se estimează, însă, că procentul celor care suferă de această afecțiune depășește 8,7% (cât este în prezent), urmare a faptul că mulți dintre bolnavi nu au fost încă diagnosticați. Aceasta, fie pentru că ignoră simptomele și nu se prezintă la medic, fie pentru că nu au un medic în proximitate, la care să apeleze cu ușurință.

„Este important să descoperim pacientul diabetic cât mai repede, să-i dăm o terapie eficientă. În prezent avem suficiente molecule care salvează vieți, sunt 20-30, nu ca în urmă cu 20 de ani când știam de doar 2 molecule. Noi am oferit din timpul nostru, ne-am deplasat în stradă, și în județ, am făcut glicemii, am oferit glucometre, am lucrat foarte bine cu medicii de familie, primim foarte mulți pacienți și avem ușa întotdeauna deschisă. Poate și de asta rezultatele, la noi, sunt atât de bune.“, a precizat coordonatorul județean al Programului național de diabet, dr. Caius Diaconescu, insistând pe necesitatea diagnosticării precoce a maladiei. Lucru dificil în condițiile în care acoperirea cu medici diabetologi este mai mult decât precară, iar prima verigă în depistarea afecțiunii, medicina de familie, este și ea deficitară la nivelul județului.

„Încercăm, ca medici de familie, să tratăm atât cât se poate complicațiile diabetului, care sunt de cele mai multe rezultatele unui pacient care nu colaborează, și care așteaptă până în ultimul moment să se adreseze unui medic.“, a explicat președintele Colegiului Medicilor Caraș Severin, dr. Daniel Popovici. Potrivit acestuia, în județ profesează la ora actuală 136 de medici de familie, mulți cu vârste între 60 și 75 de ani care încă își desfășoară activitatea, iar în unele localități nici nu există medic de familie.

Conform datelor statistice prezentate la Reșița, în cadrul recentei Conferințe Regionale ale Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în județ ar exista un medic diabetolog la 47.243 de locuitori, în timp ce numărul mediu de pacienți tratați de un diabetolog ar fi de 3.568. Aceste cifre vorbesc de la sine despre facilitatea accesului la servicii de specialitate în județ, dacă le comparăm cu București – 868 pacienți/medic diabetolog, Cluj – 810 sau Iași – 786. Se estimează că, la ora actuală, din cauza simptomatologiei reduse la debutul diabetului, ar exista câte un pacient care trăiește cu diabet și nu este diagnosticat, pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu