Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ambele răspunsuri pot fi corecte, conform analizei DSP privind dinamica bolilor cronice în perioada 2018-2023!

Centralizând numărul total al persoanelor afectate de boli cronice și raportând această cifră la populația județului, rezultă o pondere de circa 50% reprezentând persoane care suferă de diverse boli, respectiv 50% reprezentând persoane neafectate. Aceasta este principala concluzie a unei informări înaintate pe finalul anului trecut Instituției Prefectului de către Direcția de Sănătate Publică a județului.

Conform datelor analizate, pe durata întregului interval (mai puțin ultimul trimestru din 2024) se poate constata persistența pe primele locuri a acelorași afecțiuni: hipertensiunea arterială (HTA), cardiopatiile ischemice, diabetul zaharat și bolile cerebro-vasculare. Astfel, dacă în cazul HTA s-a înregistrat o creștere cu 3,76%, în cel al cardiopatiilor ischemice vorbim de o scădere cu 5,35%, În creștere, cu 9,05%, au fost bolile pulmonare cronice obstructive, explicabile în parte și prin apariția, după pandemie, a sindroamelor de tip long-covid, reprezentând afecțiuni pe termen mediu și lung, după vindecarea infecției virale. O scădere accentuată, cu 38,5%, s-a putut observa în cazul diabetului, tendință explicabilă prin progresele înregistrate în domeniul tratamentelor specifice, atât prin noi molecule, cât mai ales prin noi moduri de administrare, mai comode și mai puțin traumatice. Tot în scădere, cu 0,35% s-a aflat numărul persoanelor care suferă de tumori maligne, în timp scăderea incidenței bolilor psihice a fost de 19,15%.

Îngrijorătoare este însă tendința de creștere a numărului pacienților cu boli cerebro-vasculare (+13,85%) și a celor cu tulburări mentale (+87,61%), aceasta din urmă fiind dealtfel cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice. Bolile cerebro-vasculare reprezintă fundamentul fiziopatologic, de tip degenerativ, ce stă la baza apariției unor tulburări mentale precum amneziile, demențele senile sau tulburările de personalitate. Deși nu poate fi stabilită o cauză certă, cu siguranță instalarea acestor afecțiuni este influențată sau favorizată de modul de viață al celor în pacienților (regim alimentar, mobilitate, activitate fizică etc.).

„Așteptările noastre sunt ca, după ce sectorul medical și-a reluat activitatea în parametri pre-pandemici, evoluția bolilor cronice să-și continue cursul ușor ascendent existent anterior. Cele mai probabile și mai importante cauze par a fi acelea ale îmbătrânirii populației, precum și creșterea accesului la servicii medicale.“, concluzionează Raportul DSP.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu