Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ţintele stabilite deja sunt: depăşirea pragului electoral, intrarea în Consiliul Judeţean şi formarea de grupuri parlamentare!

Umaniştii din judeţ au avut, sâmbătă, la Reşiţa, o întâlnire de lucru cu europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, în cadrul căreia au fost inventariate şi dezbătute atât problemele cu care se confruntă organizaţiile partidului, cât mai ales comunităţile în care activează acestea. Opiniile şi punctele de vedere consemnate acum, dar şi cele ale viitoarelor întâlniri ce vor avea loc în toate judeţele până la sfârşitul acestui an, vor sta la baza strategiilor electorale cu care umaniştii vor aborda seria de alegeri din 2024.

„În 2020 am scos în judeţ 22 de consilieri şi un viceprimar. Eu cred că avem şansa de a creşte procentul, astfel încât să intrăm şi în Consiliul Judeţean. Contextul ne ajută, multe partide au dispărut între timp. Cred că avem acest culoar, de a intra pe cont propriu şi de a face pragul electoral în 2024!“, a precizat europarlamentarul. Decizia luată în cadrul ultimului Consiliu Naţional a fost ca PUSL să meargă singur în alegerile locale, urmând ca în baza rezultatelor obţinute să se decidă varianta pentru parlamentare, ţinta reprezentând-o obţinerea mandatelor necesare constituirii de grupuri parlamentare în Camera Deputaţilor şi Senat.

Până atunci, însă, urmează a fi stabilite programele de campanie pentru locale, care în opinia Mariei Grapini nu trebuie să conţină nimic sofisticat, care să depăşească strict interesul local. Aceasta deoarece „pe oameni îi interesează ce s-a făcut şi se poate face în comuna, oraşul sau municipiul lor şi modul în care se rezolvă problemele care îi afectează pe cei mai mulţi“. Aceste aspecte vor trebui sintetizate şi trecute în program, cu indicarea unor soluţii clare şi fezabile, fără asumarea unor lucruri care nu sunt de competenţă locală.

Pentru claritate şi concizie a pledat şi preşedintele filialei judeţene PUSL, Victor Torcea, potrivit căruia astfel de discuţii au loc frecvent cu persoanele care vin la biroul europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, din centrul Reşiţei. „Unii vin cu probleme, alţii să se intereseze de noi. Le explicăm că umanismul e o doctrină care pune în centrul preocupărilor zilnice omul, ca scop în sine, nu ca mijloc. Suntem un partid de oameni oneşti, deschişi şi realişti. Dorim să construim, să participăm, să comunicăm. Ne propunem să oferim o nouă cale pentru acest județ, care să reprezinte un plus faţă de abordările politice existente.“, a explicat Torcea.

Important, în opinia Mariei Grapini, este ca oamenii să fie ascultaţi cu răbdare şi să li se vorbească sincer, pentru a-i determina ca în final să se implice într-un fel sau altul în politică: „Cel mai mare partid, în prezent, e cel al oamenilor fără carnet de partid, al celor care fug de politică. Dar ei trebuie să înţeleagă, după atâţia ani, că într-un stat democratic lucrurile se pot realiza doar prin implicare politică. Chiar dacă nu le place în totalitate un partid, fără participarea la elaborarea unui program şi ulterior prin participarea la vot, nu se poate schimba nimic. E, într-un fel, ca într-o competiţie sportivă: oricât ai sta în tribună comentând, nu poţi schimba jocul sau să marchezi, dacă nu eşti în teren!“

Drept care europarlamentarul le-a reamintit participanţilor la şedinţă că nu este suficient să consemneze greşelile celor aflaţi acum în teren, ci să aloce de pe acum timp pentru munca politică pe teren. Ceea ce, parafrazând comparaţia cu sportul, reprezintă un antrenament necesar şi obligatoriu pentru abordarea anului electoral 2024.

JCS-Walter Fleck