Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Transformarea datoriilor către stat ale societăţii în acţiuni a fost explicată de către Ministrul Energiei.

Sosit în judeţ pentru discuţii cu sindicatele şi conducerea societăţii reşiţene, Constantin Niţă a susţinut, vineri, o conferinţă de presă în cadrul căreia a arătat ca termen două săptămâni până la aşa-zisa naţionalizare a UCMR, potrivit unei Ordonanţe de urgenţă.

„Guvernul a aprobat un memorandum privind paşii pe care trebuie să-i facem pentru ca această unitate să intre în cadrul Hidroelectrica. Datoriile societăţii către ANAF vor fi transformate în acţiuni, iar acţionarul majoritar, cu aproape 76% din capitalul social, va fi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Aceasta va transfera acţiunile către Departamentul de Energie ce va internaliza compania în cadrul Hidroserv SA – cea care asigură întreţinerea şi reparaţia pentru sistemul hidroenergetic naţional. Este nevoie de această societate pentru sistemul energetic şi prin internalizarea ei Hidroelectrica nu va mai fi nevoită să facă licitaţii pentru a-şi retehnologiza hidrocentrale”, a amintit ministrul Niţă. Acesta a amintit că speră ca în maximum două săptămâni va apărea ordonanţa.

mocioalca ctin nita

După apariţia normei legislative se va trece la transferul acţiunilor. „În mod normal, mai rămân câţiva creditori cu care statul va negocia pentru a putea să reeşaloneze acele datorii. Practic, UCMR va deveni o unitate a Hidroserv, fără personalitate juridică şi în componenţa acestuia. Şi Ministerul de Finanţe şi AAAS a reacţionat pozitiv la această propunere”, a adăugat Constantin Niţă.

Până la transferul acţiunilor, însă, deşi se anunţaseră disponibilizări de 200 de persoane, se pare că administratorul judiciar a ales să renunţe la doar o sută de angajaţi. „UCMR nu poate participa în momentul de faţă la nicio licitaţie din cauza datoriilor. Or, în clipa în care devine parte componentă a Hidroelectrica, ea va primi fără licitaţie toată mentenanţa de la aceasta. Dar, după rezolvarea situaţiei, vom vorbi de angajări. Asta e pe scurt filosofia memorandumului care reprezintă o premieră”, a amintit deputatul Ion Mocioalcă. În această săptămână va avea loc o analiză alături de conducerea Hidroelectrica, în cadrul căreia se va stabili necesarul de reparaţii şi investiţii pentru o planificare. „Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, dar nu fără sechele. E nevoie de pansamente în anumite locuri şi aici intră în rol UCMR“, a adăugat ministrul Energiei.

Flavius Rotariu