Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Istoricul Ada D. Cruceanu a făcut o precizare referitoare la speculaţiile care au circulat pe seama oţelului reşiţean, şi-anume, că scheletul metalic al Turnului Eiffel ar fi fost produs la Reşiţa.

„Una din locomotivele din prima generaţie, «Hungaria», a treia construită la Reşiţa, a ajuns şi a rămas (nimeni nu-i mai ştie de soartă) la expoziţia de la Viena în 1873, alături de un alt produs pe care puţini îl reţin, e vorba despre un component special pentru turnare care, la vremea respectivă, a făcut ca oţelul de Reşiţa să fie deosebit din punct de vedere calitativ şi care, de fapt, a fost preluat apoi, ca tehnologie, (e un praf special, menţionat şi detaliat într-o lucrare de specialitate semnată de ing. Romulus Ioan, directorul TMK Artrom) şi la Govăjdia, iar de la Govăjdia a fost preluat în întreaga bibliografie românească şi, de-abia de acolo, a cunoscut celebrul Alexandre Gustave Eiffel această procedură. De la acest detaliu s-a ajuns să se vehiculeze ideea că Turnul Eiffel s-a construit cu oţelul de la Reşiţa. Aşadar, nici vorbă, procedura ca atare, care se datorează anului 1872 – 1873 şi care a fost adusă la Viena ca fiind inedită, a fost preluată, încet-încet, din România spre Uzinele Dupont din Franţa, care a fabricat scheletul metalic al Turnului Eiffel“, a spus reputatul istoric reșițean.

Aşadar, să fie clar pentru toată lumea, Turnul Eiffel n-a fost construit cu oţel produs la Reşiţa, inginerul care l-a proiectat şi i-a dat şi numele preluând doar formula (procedura) magică prin care la Reşiţa s-a obţinut un oţel de calitate superioară.

Alexandra Gorghiu