Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI – În prima zi din luna martie, Ambulanţa pentru Monumente Banat a anunţat care vor fi următorii „pacienţi“!

Intervenţiile de punere în siguranţă pentru monumentele din regiunea Banatului vor fi în număr de două: prima acţiune se va desfăşura în perioada 18 iunie-9 iulie în localitatea Bulgăruş din judeţul Timiş, iar cea de-a doua, între 13 august-3 septembrie, în judeţul Caraş-Severin, la Turnul de pe Deal din comuna Grădinari. Pentru voluntarii care doresc să pună umărul, înscrierile au început şi vor continua până pe data de 30 martie, au precizat cei de la Ambulanţa pentru Monumente Banat.

„În cazul nostru, vestitorii primăverii sunt intervențiile de punere în siguranță a monumentelor, vremea bună anunțând locurile în care ne vom petrece împreună vara. Haideți să le salvăm împreună! Dacă vreți să ne ajutați în misiunea noastră, tocmai am lansat înscrierile. Avem multe monumente interesante, și toate în nevoie disperată de ajutor. Silueta zveltă a turnului de pe dealul din Grădinari este o imagine arhicunoscută a Banatului Montan. Turnul singuratic este tot ce a mai rămas din fosta biserică din sat, care a purtat numele de Cacova. În cadrul proiectului cultural «A week for Monuments», desfășurat în luna octombrie 2022, a fost realizat în Timișoara structura coifului care urmează a fi montat în cadrul intervenției de anul acesta. Acesta urmează a fi remontat și completat, fiind acoperit cu tablă fălțuită. În paralel se va interveni asupra coronamentului turnului, intervenția urmând a fi încununată de momentul montării coifului cu ajutorul unei macarale.“, au precizat recent reprezentanţii Ambulanţei pentru Monumente Banat.

Turnul din Cacova-Grădinari, şi azi în picioare, e parte dintr-o organizare militară cândva extinsă, după 1250. Nu ne gândim la argumentul, acum caduc, al reliefului favorabil, propice dar ne gândim că documentul din 1378, amintind biserica de lemn pe fundament de piatră, de pe moşia Valea (<<ecclesia partim in lignis et partim in lapidibus constructa>>), ar explica în ce măsură vorbim de astfel de <<continuităţi>>. Credem că turnul e parte dintr-o construcţie care nu avea, la început destinaţie religioasă. Abia după 1360, fortificarea paramilitară a zonei fiind abandonată, localnicii au încadrat turnul în arhitectura unei biserici ortodoxe dar cu altfel de material de construcţie. Harta militară din secolul XIV, menţionată şi în Tractatus de re militari et machinis bellis, realizată de Paulus Sanctinus Ducensis pentru Sigismund de Luxemburg, remarca un aspect ciudat, semnalând în acelaşi loc, am spune simboluri lipite unul de altul, un turn de observaţie militară şi o biserică <<eretică>> (necatolică, adică, sigur ortodoxă).”, nota istoricul Ionel Bota despre turnul de la Grădinari.
JCS-Nicoleta Moraru