Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Noul echipament medical a fost deja pus în funcțiune, achiziția sa fiind scoasă la mezat în martie, pentru 650.000 de lei, administrația județului bătând palma pentru 583.100 de lei. De fapt, în urma a trei achiziții făcute de județ pentru spital, de anul acesta, economisirea s-a rotunjit la aproape 220.000 de lei!

Consiliul Județean Caraș-Severin a achiziționat un nou echipament medical pentru secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Reșița. „Lista investițiilor la Spitalul Județean de Urgență Reșița a fost completată cu echipamente performante în valoare de 583.100 lei, bani ce provin din bugetul Consiliului Județean Caraș-Severin. Am dorit ca pacienții care apelează la serviciile medicale de ortopedie din cadrul spitalului județean să beneficieze de cele mai noi și mai sigure metode de investigare și tratament. Este important pentru pacienți să știe că avem medici dedicați și tehnica medicală necesară pentru a face intervenții chirurgicale care în trecut nu se puteau realiza la spitalul județean“, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Este vorba despre o dotare de ultimă generație, un turn de artroscopie ortopedie-traumatologie! În martie, în cadrul procedurii, se estima că valoarea acestuia este undeva la 649.930 de lei, însă contractul a fost perfectat la o valoare cu 10,28% mai mică. Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru a evalua și trata leziunile din interiorul articulațiilor. Medicul ortoped introduce în articulație artroscopul, un instrument subțire, care are la capăt o cameră video și o sursă de lumină, văzând astfel imagini din interior pe un monitor. Procedura se folosește în special în cazul articulațiilor mari ale corpului, permițând tratarea leziunilor, inclusiv în patologiile de mare finețe. Aici intră artroze ale genunchiului, luxații recidivante ale umărului, rupturi de ligamente, rupturi de menisc, corpi străini articulari etc.

Nu vorbim despre singura achiziție făcută de județ pentru spital, dar nici despre prima la care se face economie. Anul acesta, la final de ianuarie, județul a semnat contractul pentru o masă de operații valorând peste 511 mii de lei (fără TVA), cel pentru acest turn de artroscopie, în 25 mai, precum și unul pentru o lampă de operație, luată de urgență, în 13 iulie, pentru alți 112 mii de lei (fără TVA). În final, s-a reușit o economie de 182.809 lei fără TVA, respectiv 217.542,71 lei cu TVA.

„S-a făcut licitație, în procedură simplificată, pentru fiecare aparatură în parte, iar diferența dintre sumele estimate de SJU și sumele cu care s-au făcut achizițiile reprezintă o economie de peste 200 de mii de lei. Sunt adeptul economisirii banului public, iar atunci când se poate să se facă achiziții de calitate la prețuri decente este foarte bine pentru buget, orice economie este binevenită la buget“, a mai subliniat Dunca.

JCS-Antoniu Mocanu