Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Iar românii nu mai pun furca pe ei, ci doar îi lasă cu ochii la… cuprul de la Moldova Nouă! „Cutumele statului român”, în opinia primarului Ion Chisăliță!

Sunt cuvintele cu care primarul descrie lentoarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) în a transfera drepturile și obligațiile de exploatare către CupruMold Minning S.A. Societatea amintită este subsidiara din România a Eti Bakir din Turcia, care a câștigat licitația pentru licența de exploatare a cuprului din zonă. Numai că „ANRM tot întârzie, tergiversează nejustificat, deși instanța a dat câștig de cauză de două ori companiei CupruMold”, declară primarul. Chiar și Ministerul Economiei a aprobat în scris transferul mai sus amintit. Dar… aprobat a rămas.

De notat că valabilitatea licitației expiră pe 14 mai 2022 și, odată cu ea, și licența de exploatare. Pentru a putea prelungi valabilitatea licitației, dosarul aferent trebuie depus de CupruMold la ANRM până cel târziu la mijlocul lunii februarie 2022. Ori, pentru asta, ANRM, trebuie să finalizeze transferul drepturilor și obligațiilor de exploatare către CupruMold. Adică un fel de răsuceală în jurul cozii într-un lanț al slăbiciunilor care pe puțini români i-ar mai surprinde.

Cât despre turci sigur se crucesc, sau cum s-or mira ei înaintea lui Allah, când văd cum românii le pun bețe-n roți la investiția de 300 de milioane de dolari cu care vor să creeze 1000 de locuri de muncă. Ce să le faci? Sunt turci. Nu pricep…

JCS-Ionel Ivașcu