CARAŞ-SEVERIN – Ministerul Economiei a aprobat azi, 27 mai 2021, licenţa de exploatare a cuprului în perimetrul „Moldova Nouă-Cariera de Banatite“ pentru CupruMold Mining, aşa cum se va numi de acum înainte Moldomin!
După cum v-am mai informat, în luna martie Moldomin, societate aflată în lichidare de 10 ani, a fost adjudecată odată cu toate bunurile necesare exploatării rezervei de cupru din zăcământul Moldova Nouă, în urma licitației organizate de firma lichidatoare.
Firma câștigătoare este Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia. Compania turcă a preluat toate drepturile şi obligaţiile fostei societăţi miniere, inclusiv cei 13 angajaţi care mai erau acolo, iar de acum încolo firma care exploatează al doilea mare zăcământ de cupru din România se va numi CupruMold Mining. Administratorii Ali Osman Cengiz, Kazim Cengiz şi Seref Cengiz vor veni săptămâna viitoare în oraşul de pe Clisură pentru a avea discuţii cu autorităţile locale şi judeţene, dar și pentru a vedea investiţia la faţa locului. Eti Bakir a cumpărat atât cariera de exploatare cât şi 21 de terenuri ce asigură perimetrul de exploatare.
„Abia îi aştept să vină la Moldova Nouă. Doar primarul unui oraş minier poate să ştie ce înseamnă locurile de muncă pentru Moldova Nouă şi reconstrucţia unui oraş depopulat şi tot mai slab dezvoltat. Am fost la Ministerul Economiei şi am depus diligenţe pentru urgentarea aprobării licenţei de exploatare, în urma unei scrisori oficiale primite de la lichidatorul Moldomin, scrisoare adresată şi ministerului de resort. Firma lichidatoare cerea în regim de maximă celeritate aprobarea scrisă, expresă, necondiţionată şi neechivocă a transferului drepturilor dobândite şi obligaţiilor asumate de către Moldomin SA prin Licenţa de exploatare nr. 2781/2001 pentru perimetrul Moldova Nouă-Cariera de Banatite. Azi, 27 mai, domnul ministru al Economiei a semnat acordul de principiu cerut de lichidator. Investitorii pot începe exploatarea. Îi aştept săptămâna viitoare pe reprezentanţii companiei turce, o firmă despre care eu am numai referinţe bune. Primarul şi Primăria Moldova Nouă îi vom sprijini cu tot ce permite Legea Statului Român“, ne-a spus primarul oraşului Moldova Nouă, Ion Chisăliţă.
Întrebat cam de câţi oameni ar fi nevoie pentru exploatare, edilul oraşului de pe Clisură ne-a spus: „Ei vor veni cu tehnologia lor, clar. Nu au ce să facă cu vechiturile de la Moldomin. Însă, dacă în urmă cu câţiva ani, era nevoie de câteva sute, cred că şi acum tot despre câteva sute vorbim. Vom vedea săptămâna viitoare“.
Rezervele de cupru concentrate în zona Moldova Nouă sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale.
JCS-Nina Curiţa