Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este vorba despre câștigătoarele finanțării de 1 milion de lei, din cadrul primei ediții a Bugetării Participative!

Primăria Municipiului a anuțat, vineri, proiectele care au întrunit cele mai multe voturi în cadrul ediției pilot a Programului de Bugetare Participativă. Finaliste, din cele 23 de proiecte înscrise până la 15 ianuarie, au fost doar nouă, patru înscrise în categoria „Mobilitate“ și cinci în cea de „Amenajarea spațiului public“.

 „Din prima categorie, au fost declarate câștigătoare două proiecte, ele presupunând sume mai mici pentru implementare. Este vorba despre «Incursiune în transportul în comun la Reșița» și «Prelungire promenadă și iluminat zona centrala către poarta Diesel UCMR»“, a precizat consilierul cultural al Primăriei, Dorinel Hotnogu.

Primul proiect, inițiat de Mircea Paul Crețan, cu un buget estimat la 100.000 de lei, are ca prim obiectiv realizarea unei platforme online pentru descoperirea, din tramvai, a istoriei și obiectivelor de pe traseul acestuia, dar și o modalitate de a afla ce evenimente vor mai avea loc în oraș. Un al doilea obiectiv îl reprezintă aducerea în oraș a unui tramvai Timiș 2, care să fie reabilitat și transformat într-un spațiu expozițional.

Cel de-al doilea proiect, inițiat de Asociația Culturală Reșita Română, cu un buget estimat de 500.000 de lei, vizează prelungirea promenadei existente pe malul stâng al Bârzavei până la Poarta UCMR de pe str. Golului, amplasarea de stâlpi de iluminat identici cu cei de pe Bd. Revoluția din Decembrie, recondiționarea și găsirea unei soluții tehnice pentru zidul lateral învecinat cu Bârzava, din proximitatea Palatului Cultural.

„În cea de-a doua categorie, prioiectul care a întrunit cele mai multe voturi a fost cel depus de Colegiul Național «Mircea Eliade». O idee deosebit de interesantă, privind realizarea unui amfiteatru mobil cu câteva sute de locuri, amenajare care va fi amplasată în curtea Colegiului dar, la o adică, poate fi mutată oriunde în oraș. Bugetul estimat de inițiatori a fost de 499.999 lei. Aceștia au declanșat dealtfel o adevărată campanie electorală, nu doar la nivelul elevilor, părinților și profesorilor din Colegiu, ci și din alte școli. Implicarea liceelor în general a fost o surpriză, proiectele depuse de acestea fiind și ele deosebit de interesante, chiar dacă nu au ajuns în această etapă.“, a adăugat Hotnogu.

Potrivit acestuia, proiectele câștigătoare vor intra în faza de implementare, ele urmând să ajungă pe masa de lucru a specialiștilor din Primărie care se vor ocupa de documentațiile tehnice, de bugetare, de scoaterea la licitație a lucrărilor, astfel ca în acest an, cel târziu anul viitor, cele trei proiecte să fie implementate conform Regulamentului. Celelalte, necăștigătoare sau declarate neeligibile, vor rămâne în atenția Primăriei, pentru a se vedea în ce măsură pot fi preluate și integrate în proiectele existente.

 „Au fost 23 de proiecte depuse, multe, cu idei foarte bune. Le mulțumim tuturor participanților, atât celor care le-au scris, cât și celor care le-au votat. Este un feedback foarte bun și un ajutor pe care sperăm să-l primim în fiecare an din partea cetățenilor Reșiței.“, a mai spus consilierul cultural al Primăriei.

Potrivit primelor date despre proces, se pare că, la Reșița, ediția pilot a Programului s-a bucurat de cea mai mare implicare a comunității, referindu-ne la numărul votanților în raport cu populația localității. Astfel, pentru a vota la Reșița au fost deschise aproape 4.000 de conturi, în timp ce la Timișoara, în primul an, au fost 7.000, iar la Cluj 10.000. Intenția Primăriei este ca, în acest an, procesul să fie lansat mai devreme, în august, astfel încât până în decembrie să poată fi finalizată întreaga procedură a celei de-a doua ediții a Bugetării Participative.

JCS-Walter Fleck