Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – O după-amiază dorită ca perfectă se poate sfârși tragic din cauza căpușelor și a viperelor!

Deși primăvara s-a lăsat așteptată îndelung, medicii de la Urgențe deja se confruntă zilnic cu trei-patru cazuri de oameni mușcați de căpușe. Conform medicului Emil Bunda, într-un sezon complet primăvară-toamnă, apar câteva sute de cazuri. Motiv pentru care medicul Bunda recomandă evitarea zonelor cu animale și iarbă înaltă, pentru că acesta este „Raiul” căpușelor care se poate transforma în coșmarul oamenilor. „Dacă totuși sunt mușcați, să nu încerce să le scoată singuri pentru că există riscul de se rupe capul căpușelor. Acestea pot transmite boli dintre care cea mai gravă este boala Lyme. Totodată, există și tratament care se aplică după intervenție”, aflăm de la dr. Bunda.

Din aceeași sursă, reținem că încă nu au apărut cazuri de mușcături de vipere însă, într-un sezon primăvară-toamnă, șapte-opt oameni se aleg cu „suveniruri” de la reptilele cenușii cu pătrățele negre pe spate. Dr. Bunda recomandă oamenilor să evite zonele cu vipere, să fie atenți pe unde calcă și să știe că, dacă sunt mușcați, ca prim ajutor se pune o pungă cu gheață pe zona respectivă, eventual se aplică un garou. După care să meargă la cea mai apropiată unitate spitalicească, unde se poate administra serul antiviperin.

Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului, spitalele din Reșița, Caransebeș și Moldova Nouă au fiecare câte două doze, iar spitalul din Oravița are una singură. „Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu nu dispune de nicio doză, conducerea unității spitalicești susținând că nu a avut niciodată cazuri în zonă și, în plus, există o apropiere de spitalul din Caransebeș”, aflăm din comunicatul trimis de DSP.

În documentul amintit se mai arată că una dintre dozele de care dispune spitalul din Moldova Nouă expiră în februarie 2024, toate celelalte expirând în iulie 2022. „În acest context, Direcția de Sănătate Publică transmite unităților spitalicești să-și refacă stocul de ser antiviperin, în contextul în care se apropie sezonul cald și în județ există multe zone muntoase și pietroase care constituie habitate naturale pentru vipere”, recomandă DSP spitalelor din județ. Totodată, cetățenilor li se reamintește că serul antiviperin se administrează doar la serviciile de urgență ale unităților spitalicești. Le reamintim și noi că viperele au lungimi de maxim 1 m, sunt la ele acasă în zone de stâncărie, mai ales prin crăpături și pe lângă pâlcuri de vegetație.

JCS-Ionel Ivașcu