Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – A fost o zi însemnată pentru conducerea județului, Instituția Prefectului împlinind trei decenii în formatul actual, astăzi avându-l în frunte pe cel de-al 18-lea prefect, Ioan Dragomir!

Palatul administrației județene a găzduit, joi, 31 martie, în sala de ședințe, o deosebită manifestare pentru a marca, într-un cadru solemn, cei 30 de ani de activitate în forma actuală de organizare a Instituției Prefectului – Județul Caraș-Severin.

Evenimentul a debutat cu o obișnuită și lunară ședință a Colegiului Prefectural, în care s-au reamintit fluctuațiile demografice și economice ale județului, lucru comentat și de prefectul Ioan Dragomir, care a concluzionat că județul a pierdut cărășeni cât două municipii Caransebeș, dar și că indicatorii economici fie au scăzut, fie au înregistrat creșteri foarte mici. Acesta este motivul pentru care oficialul le-a recomandat șefilor instituțiilor deconcentrate, prezenți la ședință, să aibă grijă atunci când aplică sancțiuni coercitive, să nu fie disproporționate cu măsura buzunarelor. A fost prezentat și planul de acțiuni pentru realizarea obiectivelor programului de guvernare și s-a discutat, în termeni oficiali, despre jaful din pădurile cărășene.

Întorcând pagina spre eveniment, istoric vorbind, data de 2 aprilie a fost instituită prin Legea nr. 348 din 2018 ca Zi a Instituţiei Prefectului. Iar anul acesta evenimentul are o însemnătate sporită, având în vedere că autoritatea cărășeană aniversează cei 30 de ani de activitate în forma actuală de organizare.

Solemnitățile au început cu intonarea imnului, urmată de un moment de reculegere păstrat în memoria celor care au părăsit această lume.
Serviciul religios a fost săvârșit de Prea Sfinția Sa Lucian, episcopul Caransebeșului, după care au luat cuvântul actualul prefect și câțiva dintre cei care au deținut această demnitate înaintea sa. Pagini de istorie au rememorat ipostazele instituției, prin proiecții în sală, s-a vorbit despre susținere, despre munca în echipă și de multele ore peste program, prelungite în noapte. Au fost prezenți și deputații Silviu Hurduzeu – care a apreciat faptul că marea sală de ședințe a județului se cheamă tot „Sorin Frunzăverde“ – și Ion Mocioalcă, acesta trecând peste solemnitatea evenimentului și taxându-l pe senatorul Marcel Vela, care se regăsește în galeria prefecților cărășeni, care și-a anunțat intenția de a participa, dar n-a mai putut, fiind reținut cu alte probleme. Au fost prezenți cei doi subprefecți, Cristian Gâfu și Alin Cuzma Muntean, dar și o serie de angajați ai instituției.

Din cei 18 prefecți pe care i-a numărat județul, patru au trecut la cele veșnice, iar cinci au fost împiedicați să vină din motive de sănătate. Florența Albu a dat citire cuvântului transmis de Enache Barbu. I-am regăsit la eveniment – tot din pleiada prefecților – pe Gheorghe Cahniță, pe Liviu Spătaru, pe deja amintitul Silviu Hurduzeu, pe Anton Paulescu și pe Matei Lupu. Au fost împărțite daruri de către prefect și episcop. Iar evenimentul s-a încheiat cu un zâmbet, urări de bine și felicitări, în sunetul paharelor de șampanie.

JCS-Antoniu Mocanu