Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) Urbane apreciază procesul relocării unor locuitori ai zonei. Este vorba despre locatarii, cu sau fără acte, ai celor două blocuri dintre care unul a fost demolat, iar celălalt este în curs de reabilitare!

Deși lucrările au stagnat, s-au găsit soluții pentru continuarea acestora pe următorul ciclu financiar. Relocarea oamenilor nu a fost ușoară întrucât, pentru fiecare în parte, trebuiau găsite soluții care să corespundă posibilităților pe care le avea fiecare. Dar nimeni nu a rămas pe drumuri și, pe acest considerent, federația națională a apreciat că relocarea este un model de bune practici. Acest proces însă face parte dintr-o strategie mai mare pe care GAL Reșița a elaborat-o pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate. Strategia s-a concretizat în 8 proiecte, în valoare totală de 24,7 milioane de lei aflate în implementare. Pentru felul cum a fost implementată strategia pe care a elaborat-o, GAL Reșița a primit diploma pentru schimbarea vieții oamenilor prin implementarea unei strategii de dezvoltare locală integrată, inovativă și de succes. S-a întâmplat în cadrul ședinței de lucru pe tema capacității membrilor ONG-urilor de a se implica activ în luarea deciziilor la nivel local, desfășurată zilele trecute la Palatul Parlamentului.

Implicarea activă a cetățenilor în elaborarea strategiilor locale a câștigat încredere.
Am reținut asta din spusele expertului tehnic Marian Apostol, care alături de Lidia Cosmina Roșian și Daniel Grebeldinger a reprezentat GAL Reșița la București. La eveniment au participat președintele Camerei Deputaților, Alfred-Robert Simonis, ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, secretarul de stat în cabinetul primului ministru Roxana Mînzatu, care la înmânarea diplomei a afirmat că a auzit numai lucruri frumoase despre GAL Reșița, precum și reprezentanți ai mai multor direcții de la nivel de guvern.

Cele 8 proiecte din strategia GAL Reșița vizează cele două blocuri din Mociur, reabilitarea Blocului Fetelor, extinderea stocului locativ public pentru locuințe sociale în zonele Stavila și Marginea, reabilitarea școlilor și grădinițelor din zonele Mociur și Dealu Mare, reabilitarea căii de acces Str. Feroviarului – Str. Dealu Mare pentru extinderea transportului public și reabilitarea drumurilor de acces spre Mociur.

„ONG-urile din aproape toate orașele cu o populație de peste 20.000 de locuitori s-au organizat în grupuri de acțiune locale, GAL Reșița existând din 2016. Acestea au elaborat strategii de dezvoltare a zonelor urbane marginalizate, care apoi au participat la un concurs de finanțare acordată pe proiecte prin care să fie implementată strategia gândită de GAL. GAL Reșița a implementat proiecte de peste 7 milioane de euro, finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și prin Programul Operațional Capital Uman, și este unul dintre puținele care au reușit contractarea întregului buget pus la dispoziție.”, am aflat de la Marian Apostol.

Diploma obținută recent confirmă faptul că toți cei implicați în actuala strategie au făcut treabă bună, iar participarea cetățenilor a câștigat încrederea finanțării și pe viitor a acestui gen de strategii. GAL Reșița lucrează la o nouă strategie pentru alte zone urbane marginalizate unde se dorește intervenția pe partea de locuire socială, educație sau ocupare profesională. Acest document strategic trebuie finalizat până pe 20 noiembrie pentru a participa la selecția pentru noi finanțări. Reșițenii interesați sunt invitați să transmită comentarii, propuneri, sugestii de priorități și proiecte de luat în calcul pentru perioada următoare.

JCS-Ionel Ivașcu