Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Deși încă nu i-a dovedit nimeni, „stilul artistic” le-a fost recunoscut după „opere” anterioare!

În urma unei discuții a primarului Ioan Popa cu un specialist, bănuiala acestuia înclină asupra unei grupări căreia refuzăm să-i scriem numele, pentru că nu vrem să dăm satisfacție unor băieți care abia așteaptă să-și savureze „victoria”. Cert este că, pentru ei, a desena pereți e plictisitor, iar tramvaiul, metroul, trenul reprezintă „ultimate level”. Și, cum tramvaiele Reșiței sunt noi, ce „trofeu” mai bun de-atât? La cât de expuse au fost, băieții puteau desena lejer întregul vagon.

Ce fac ei este efectiv misiune pe care o pregătesc din timp, poate dura câteva zile, iar planul e foarte complex. În Rusia, paza deține Ak 47, în alte părți sunt sisteme cu garduri electrice de 2m, senzori de mișcare, pază non-stop. În Asia se face închisoare pentru asta. În Europa s-a înființat „Vandal Squad”, care se ocupă doar de grafitti. Dar tot se desenează, e ca un drog.

Desenele de pe tramvaiul reșițean au fost făcute în maxim 12 minute. Singura variantă ca să nu se mai repete este ca un om să fie în tramvai tot timpul. Patrula e degeaba, pentru c-o vor urmări și vor desena când aceasta părăsește obiectivul. Camerele sunt în zadar, căci, până ajunge cineva, tramvaiul va fi „bombardat”. Asta deoarece un graffer profi poate face un desen „bomb”, adică în două culori, și în cinci minute. „Au șabloane pentru fiecare culoare în parte. Astea sunt treburi bine puse la punct, prin care vor să arate că sunt mai tari ca sistemul. Nu m-am gândit la așa ceva, să vină ei din Germania la Reșița. E bine că vopseaua se poate curăța!”, afirmă primarul căruia nici nu i-a trecut prin gând că „opera” ar fi putut aparține tinerilor reșițeni. „Întreabă unii de ce nu le-am băgat în depou. Păi dacă nu e gata depoul, cum să le fi pus acolo? Acuma le-am găsit un loc unde să stea ferite!”, a încheiat Ioan Popa.

JCS-I.I.