Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – La Reșița, cad pe capete coşmeliile de pe Bd. Republicii și înflorește Piața Trandafirul. Demolarea a cinci asemenea „clădiri parazitare” în exprimarea primarului Ioan Popa a fost aprobată în recenta ședință de consiliu local!

Este vorba despre chioșcuri cu suprafețe de 20-60mp, care stau în calea tramvaiului, la propriu, întrucât ele se află în zona de lucru a acestuia. Decizia demolării vine la capătul negocierilor pe care primăria le-a purtat de-a lungul ultimilor doi ani cu proprietarii cărora le-a propus relocarea, acordarea de compensații sau cumpărarea chioșcurilor, dintre care unele zăceau abandonate pentru că nu mai erau profitabile!

Primăria a pus ochii și pe fosta piață din zona Trandafirul, cerând concesionarului acesteia să cedeze terenul în cauză și clădirea amplasată pe acesta, închisă de ani buni. S-a ajuns în instanță, recent încheindu-se un proces care a durat patru ani. „Am câștigat și, în consecință, îl vom evacua și vom aduce locația într-o stare civilizată. Ulterior, o vom scoate la licitație probabil pentru alimentație publică!”, declară primarul Ioan Popa.

În vederile primăriei se află și „scheletul” aflat pe malul Bârzavei, în fața gării Reșița Nord. Este vorba despre o construcție începută de ani buni, ai cărei stâlpi de susținere au devenit parte din peisajul zonei. Peisaj care se vrea schimbat prin amenajarea străzii Progresului, dar și prin dispariția „scheletului” pe care primăria l-a preluat mai demult. Vor fi păstrați câțiva stâlpi pe care va fi fixată o copertină, întrucât în zonă se va face un amfiteatru care coboară spre Bârzava. Aici își vor putea petrece timpul cei care vor veni pe jos, pe trotinete sau biciclete. „Acesta e trendul: să ieșim din zona de clădiri parazitare și să intrăm într-o zonă de normalitate.”, a concluzionat edilul.

Pentru procese cu valori mai mari, pe care primăria le are cu entități mai importante, consilierii locali au aprobat demararea colaborării cu SCA Stănilă și Asociații. „Cei cu care ne judecăm lucrează cu case de avocatură serioase, de aceea colegii de la Juridic au solicitat expertiză externă. Sper să avem succes în procesele pe care le vom duce alături de Stănilă și Asociații!”, a încheiat Ioan Popa.

JCS-Ionel Ivașcu