MONIOM – Adevăraţi moştenitori ai României, ei dovedesc cu orice prilej că sunt demni să se numească astfel, prin ceea ce fac.
Dacă există cineva care să-i îndrume pe calea cea dreaptă, tinerii, în general, sunt în stare să facă numai lucruri bune, demne de laudă. Este şi cazul celor de la Centrul de tineret Moniom, păstoriţi de inimosul preot Mihai Ciucur. Timp de o săptămână ei s-au implicat în seria manifestărilor cultural-artistice „Credinţă şi Cultură la Moniom“ ediţia a IV-a, desfăşurată cu prilejul hramului Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Seria manifestărilor s-a încheiat sâmbătă, cu un amplu spectacol folcloric organizat de prof. Georgiana Ciucur, preoteasa satului, care a şi prezentat, alături de tânărul George Lăpădat, programul.
Manifestarea a debutat cu o paradă a portului popular și a continuat la Căminul Cultural. Tineri și vârstnici, purtând cu mândrie ia românească și tricolorul, au pornit prin sat într-un alai al bucuriei, parada fiind însoţită de cântece specifice. La Căminul Cultural, spectacolul a fost susţinut de membrii Centrului de tineret – copii, tineri şi vârstnici – care au evoluat pe scenă într-un program artistic de cântece şi dansuri tradiţionale. „Căluşarii de la Moniom“ au oferit dovada vie a păstrării tradiţiei, interpretând cu entuziasm acest dans popular autentic românesc. Momente artistice remarcabile au fost susţinute de Corul de copii „Pui de Cer“ al Centrului și Corul de femei „Laudae“. Cea de-a IV-a ediţie a manifestării s-a încheiat cu o cină festivă tradiţională, preparată la ceaun de bătrânii satului.
În cursul săptămânii de „Cultură şi tradiţie la Moniom“ au mai avut loc evenimente cu caracter liturgic, precum şi o lecţie interactivă de cateheză cu tema „Să ne cunoaştem ocrotitorii“, la care a participat şi un grup de elevi de la Şc.Gim.Nr.9 din Reşiţa, însoţit de prof. Corina Mitroi. „Tradiția, Biserica și Familia sunt spații de păstrare a valorilor identitare, tradiția însemnând o sumă de valori pe care nu avem voie să le uităm sau să le minimalizăm importanța. Doar conștientizând valorile tradiției, putem lega tradiția de educație, credință, cultură, de toate domeniile vieții, devenind astfel responsabili pentru valorile pe care le creăm și le transmitem mai departe celor care ne vor urma“, a subliniat pr. Mihai Ciucur.