MOLDOVA NOUĂ – Inspirat de modelul PSD-ist, edilul oferă cetăţenilor demonstraţii matematice la flipchart, pentru a-şi demonstra transparenţa. Asta în urma asaltului de întrebări şi reproşuri cu care edilul din Clisură s-a confruntat în urma deciziei de modificare a organigramei Primăriei, din ultima şedinţă de Consiliu Local.
Apelând la comunicarea cu cetăţenii prin pagina sa de Facebook, primarul de la Moldova Nouă a susţinut o videoconferinţă pentru a da explicaţiile cerute de oameni, dar şi pentru a-şi respecta programul politic prin care şi-a asumat transparenţă totală privind modul în care sunt cheltuiţi banii publici şi hotărârile ce vizează eficienţa în administraţia locală.
„Ca foarte multe primării din ţară, a precizat Adi Torma, Primăria Moldova Nouă are probleme de finanţare. În ultima şedinţă a Consiliului Local am propus o modificare a organigramei din Primărie, ceea ce înseamnă că zece colegi trebuie să plece acasă. Pentru nimeni nu e o satisfacţie să-şi diminueze numărul de angajaţi, dar această modificare vine din lipsa bugetului pe care, din păcate, statul nu-l mai oferă“.
Cu markerul în mână, edilul a arătat că măsurile de diminuare a personalului vin pe fondul nevoii de reducere a cheltuielilor şi creştere a eficienţei. Astfel, în perioada 2016-2018, din buget s-au tăiat nu mai puţin de 20 de miliarde de lei: în 2016 intrau 66 de miliarde, iar în 2018 doar 38 de miliarde de lei, cu toate că Primăriei Moldova Nouă i s-au promis 50 de miliarde de lei. Totuşi, cum cetăţenii bine ştiu, o altă parte de bani vine din taxe şi impozite care, la fel ca în majoritatea primăriilor, au venit pe fondul unei mobilizări în privinţa colectării: între 2015 – când s-au încasat 32 de miliarde de lei – şi 2018 – când, potrivit estimărilor, se va ajunge la suma de 43 de miliarde de lei până la finele anului, se poate observa foarte clar o creştere de 40 la sută.
Făcând din nou trimitere la consilierii PSD şi din Partidul Verde, pe care-i numeşte „haita mică“, prin analogie, îi dă ca exemplu pe colegii lor de la Bucureşti: „Am văzut minunile pe care le-au făcut PSD-iștii, cu excluderi de membri de partid, cu tot felul de atacuri la adresa membrilor care, până acum două-trei săptămâni erau băieți faini și acum, dintr-o dată, pentru că au curajul să-și spună în interiorul partidului opinia, nu mai sunt băieți buni și trebuie executați. E de fapt un stil mai mult nazist decât capitalist, dar un stil pe care, dacă l-aș aplica eu la Moldova Nouă, nu e bine. La Moldova Nouă totul trebuie făcut ca la carte, conform legii“, a mai adăugat edilul.