Caraş-Severin, Romania

SPORT. Echipa națională de fotbal a Italiei a surprins mereu printr-un fotbal pragmatic, însă nu lipsit de spectacol. Cu o istorie îndelungată și cu performanțe de top în spate, Squadra Azzura a oferit mereu recorduri atât ca echipa, cât și din punct de vedere al performanțelor individuale!

In acest articol imi propun sa-ti prezint un top al celor mai buni golgheteri din toate timpurile care au adus cinste nationalei de fotbal a Italiei prin numarul de goluri marcate si prin pasiunea aratata pe teren. Iata asadar care sunt cei mai prolifici marcatori all-time din istoria nationalei Squadra Azzura:

1. Gigi Riva (35 de goluri in 42 de selectii)

Luigi “Gigi” Riva este considerat pe buna dreptate unul dintre cei mai buni jucatori ai generatiei sale, dar si unul dintre cei mai buni atacanti.

El a inceput fotbalul la Legnano si apoi s-a mutat la echipa sa de suflet, Cagliari, echipa pe meciurile careia poti paria online la Fortuna, iar pentru mai multe informatii despre operator citeste aici pareri despre Fortuna.

Debutul la nationala si l-a facut la varsta de doar 20 de ani, pe 27 iunie 1965, intr-o infrangere la limita, scor 2-1, pe care Italia a suferit-o contra reprezentativei Ungariei. A fost primul jucator al lui Cagliari selectionat la echipa mare a Italiei.

Pe 22 noiembrie 1969 a marcat primul gol cu adevarat important, aducand victoria pentru echipa sa contra Germaniei de Est si asigurand Italiei locul la Campionatul Mondial din 1970.

Desi s-a retras din activitate in 1974, inca de atunci Riva a ramas golgheter al nationalei Squadra Azzura cu cele 35 de goluri marcate, un record in continuare greu de doborat.

2. Giuseppe Meazza (33 de goluri in 55 de partide jucate)

Giuseppe Meazza a fost unul dintre cei mai mari jucatori de fotbal din peninsula italica si un manager la fel de bun.

A evoluat sub culorile albastre la Campionatele Mondiale din 1934 si 1938, ambele fiind castigate de Italia. La editia din 1938, Giuseppe a avut onoarea sa fie chiar capitanul selectionatei Italiei.

Ultimul sau meci pentru nationala Italiei l-a jucat la putin timp dupa castigarea Mondialului din 1938, mai exact pe 20 iulie 1939, pe Olympiastadion din Helsinki. Acolo a condus Italia in victoria dramatica impotriva Finlandei, scor 3-2.

In cei 9 ani in care a avut onoarea sa fie in primul 11 trimis de antrenorul Italiei in teren, a pierdut doar 6 partide internationale, fiind unul dintre cei mai prolifici jucatori ai generatiei sale.

3. Silvio Piola (30 de goluri in 34 de meciuri disputate)

Piola a fost coleg de generatie cu Meazza. De altfel, el a jucat impreuna cu Giuseppe in Mondialul din 1938, pe care l-a castigat, reusind sa marcheze de doua ori chiar in actul final.

A facut o pereche fantastica in atac alaturi de Meazza, cei doi sincronizandu-se foarte bine si existand o adevarata sinergie in formula magica a Italiei din acea perioada.

A inscris chiar si la partida de debut sub tricoul Italiei, in victoria cu 2-0 in fata Austriei din 24 martie 1935.

Daca nu ar fi izbucnit al Doilea Razboi Mondial, tinand cont de media de aproape 1 gol pe meci, Piola cu siguranta ar fi stabilit recorduri greu de doborat de fotbalistii generatiilor viitoare.

4. Roberto Baggio (27 de goluri in 54 de partide jucate)

Un jucator dintr-o generatie ceva mai recenta, insa nu la fel de eficient in atac precum ceilalti compatrioti ai sai amintiti anterior este Roberto Baggio.

El si-a facut debutul la nationala jucand mai intai pentru selectionata Italiei U16 in 4 partide internationale, dupa care a fost convocat si a jucat pentru reprezentativa U21.

A debutat in echipa nationala mare la 21 de ani, pe data de 16 noiembrie 1998, intr-un amical contra Norvegiei, partida castigata de italieni la limita, 1-0.

Roberto Baggio detine si un record interesant, fiind singurul jucator italian care a inscris la 3 Cupe Mondiale diferite, in 1990, 1994 si 1998.

5. Alessandro Del Piero (27 de goluri in 91 de meciuri)

Del Piero se afla la egalitate de goluri marcate cu Baggio, 27, insa se situeaza pe locul 5 in acest top pentru ca a avut un randament mai mic per meci, avand nevoie de 91 de partide pentru a atinge acest numar de goluri.

Este un veteran al nationalei Italiei, ajungand in finala Campionatului European din 2000 si castigand Cupa Mondiala de Fotbal in 2006.

Ultima partida jucata pentru nationala Italiei a fost in 10 septembrie 2008 intr-o victorie cu 2-0 contra Georgiei, dupa care Del Piero s-a retras de la echipa nationala.