REŞIŢA – Un grup de tineri, pasionaţi de natură şi de călătorii, a realizat un videoclip de promovare a celor mai frumoase locuri care merită vizitate şi (re)descoperite în Banatul Montan!
Videoclipul a fost lansat recent pe pagina de Facebook „Banatul Montan – Ghidul tău turistic“ şi a fost realizat de Georgian Popovici, Răzvan Rişcuţă, Laurenţiu Ţepeneu și Eduard Dabrowski-Boboia. Iniţial a fost întocmit topul celor mai frumoase zece locuri din Caraş-Severin, iar videoclipul a fost realizat ulterior, din dorinţa de a promova mirificul Banat de Munte, atât local, cât şi în lume. În primul rând local pentru că, din păcate, nu ne cunoaştem judeţul sau dacă ştim, nu preţuim ceea ce ne-a dat Dumnezeu, tânjind mereu la ceea ce au alţii, iar în al doilea rând în lume, pentru că aşa e normal, să vadă şi alţii ce avem.
În viziunea realizatorilor, subiectivă, desigur, topul se prezintă astfel: 10 – Reşiţa; 9 – Morile de la Rudăria; 8 – Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” Oraviţa; 7 – Muntele Mic; 6 – Muntele Semenic; 5 – Cascada Bigăr; 4 – Valea Cernei; 3 – Cheile Nerei; 2 – Clisura Dunării; 1 – Calea Ferată Oraviţa – Anina.
Filmuleţul are o durată de 2,36 minute, obiectivele turistice fiind animate şi de unele evenimente care le-au pus în valoare. În ghidul turistic poate fi descoperită nu doar cea mai frumoasă zonă a României, Banatul Montan, ci şi hărţile cu cele mai importante obiective turistice, de drumeţie sau de cicloturism. Acestea sunt prezentate de o asemenea manieră încât stârnesc nu doar curiozitatea, ci şi dorinţa de a le vizita.
Privaţi de libertate, pe fondul stării de urgenţă, am admirat de la fereastră cum renaşte natura, de la primele fire de iarbă, la înflorirea spectaculoasă a pomilor şi cântecul păsărilor. Cum să nu fim dornici s-o luăm la pas pe cărări de munte, să ne lăsăm mângâiaţi de soarele de mai, purtaţi de acel vânt de libertate care să ne dea sentimentul că da, într-adevăr, totul va fi bine, totul va fi ca înainte. Sau, poate, chiar mai bine, fiindcă am dobândit în această criză pandemică şi ceva mai multă înţelepciune în modul de a preţui ceea ce este important în viaţă.
JCS-Alexandra Gorghiu