GLIMBOCA – Am denumit astfel proiectul aflat în derulare la Școala Gimnazială „Gheorghe Frățilă”. Un proiect care a adus fonduri generoase, dotări moderne și multe activități interesante pentru elevi, părinți și cadre didactice!
Pentru cititorii noștri, directoarea Mărioara Țepiș a vorbit despre proiect și despre școala cu o existență de aproape 150 de ani. O școală unde se întâmplă multe lucruri frumoase, cu elevi care-i fac cinste și de care oamenii locului au toate motivele să fie mândri.
Proiectul are o valoare totală de aproape 3,3 milioane de lei și a adus școlii din Glimboca aproape un milion de lei, din care 20.000 de lei din partea primăriei. Adică bani frumoși, primiți grație proiectului scris de Fundația pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici” din Timișoara, care a avut ca parteneri filiala Timișoara a Asociației Române AntiSIDA, Liceul Teoretic „Vlad Țepeș” din Timișoara, școala din Glimboca și cele din Cenei și Chevereșu Mare, județul Timiș.
„Proiectul se adresa școlilor din mediul rural cu elevi în pericol să renunțe la școală din motive cunoscute întregii țări. Noi eram eligibili, iar colaborarea cu fundația din Timișoara a fost posibilă prin implicarea doamnei învățătoare Flavia Bistrian”, aflăm de la directoarea Marioara Țepiș. La nivel național, aproximativ 1000 de proiecte similare au fost depuse la Ministerul Fondurilor Europene, în jur de 70 primind finanțare. Printre ele, singurul finanțat în zona de vest a țării este cel prin care toată suflarea din Glimboca ține pasul cu școala din 15 iunie 2018 încoace. Nu exagerăm scriind asta deoarece proiectul a cuprins atât investiții, cât și activități diverse pentru elevi, părinți și dascăli.
Dotări moderne
La capitolul investiții, în 2018 școala a fost făcută boboc, adică a fost zugrăvită integral, vechile lambriuri din plastic lăsând locul tencuielii decorative. Tot atunci au fost achiziționate două laptopuri, consumabile și o imprimantă multifuncțională performantă care scanează pe ambele părți la o singură trecere. La finalul lui 2021, o rectificare în bugetul proiectului a adus școlii din Glimboca 74.000 de lei. Bani bineveniți pentru achiziția a șapte table inteligente, șapte videoproiectoare și zece laptopuri.
Activități pentru toți
Elevii au fost implicați în activitățile after-school susținute de cadrele didactice Camelia Popa și Mihaela Stoichescu, alături de care și-au pregătit temele, au primit meditații, au vizionat filme educative, au citit împreună și au învățat multe prin joacă. S-a întâmplat în patru zile din săptămână, câte trei ore în timpul cărora elevii au primit o masă caldă. Preșcolarii au participat la ateliere de lucru în patru zile din săptămână câte două ore, în cadrul cărora au fost pregătiți pentru școală, au învățat să picteze, au învățat dansuri populare și, în opt zile din lună, au primit o gustare. De asemenea, un consilier psiholog a dialogat cu elevii de două ori pe săptămână. Au avut loc și excursii și tabere la Cenei și Chevereșu Mare, unde elevii din Glimboca s-au distrat la maxim alături de colegii lor din cele două școli timișene.
Părinții au ținut și ei pasul cu școala în cadrul întâlnirilor săptămânale cu consilierul psiholog. Iar dascălii au trecut în bănci la cursurile de formare prin care au învățat cum să scrie proiecte, și-au îmbunătățit abilitățile digitale și cele de interacțiune cu elevii. Lor li s-au adresat și activitățile de mentorat pe tema relației părinte-elev-dascăl, susținute de prof. Ildiko Pataki. Proiectul se încheie în 20 februarie însă se dorește continuarea lui, dorință exprimată prin vocea doamnei directoare Țepiș. „Ține pasul cu școala” a fost scris de către prof. Lavinia Mihali din partea Fundației „Ioan Slavici”. În prezent, prof. Mihali lucrează la un alt proiect, initulat „ECOU”, având drept scop activități în natură. De ce nu, la Glimboca, acesta ar putea fi ecoul pașilor cu școala.
Motive de mândrie
Școala „Gheorghe Frățilă” se mândrește și cu un cabinet informatic dotat cu 17 calculatoare preluate de la Consiliul Județean, o sală de sport funcțională în incinta școlii, o colecție-muzeu cu obiecte din istoria locului, unele dintre ele unicat, dorite chiar de muzeul satului din Timișoara. În 2018, eleva Laura Cionca a dus renumele școlii la nivel național atunci când a participat la faza națională a olimpiadei la limba română, desfășurată la Galați. Județul a fost reprezentat atunci de elevi de la școlile din Glimboca, Cornereva, Mehadia și Bozovici, echipa lor obținând locul V pe țară. În 2020, elevul Alin Rădulică a obținut calificarea la aceeași fază a olimpiadei la limba română.
Ce-ar mai fi de spus? Că școala e menționată în documente pentru prima dată în 1874, că în prezent aici învață 101 elevi și 38 de preșcolari. Era să omitem cel mai important aspect: la Glimboca, toată lumea ține pasul cu școala.
JCS-Ionel Ivașcu