Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce în luna august au fost scumpite majoritatea alimentelor, septembrie aduce majorări la biletele de tren, accize mai mari la alcool, noi accize la bunurile de lux şi concedieri masive în companiile de stat. Cu toate acestea, românii pot răsufla uşuraţi. Nu vor avea grija pâinii… de mâine.

De la 1 septembrie a intrat în vigoare reducerea la 9% a taxei pe valoarea adăugată la pâine. Pe lista produselor care „se bucură” de preţuri mai scăzute se numără toate sortimentele de pâine, specialităţi de panificaţie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe, împletituri); făina (făina albă de grâu, făina semialbă de grâu, făina neagră de grâu, făina de secară); grâul comun şi secara. Taxa pe valoarea adăugată nu va fi resdusă pentru cozonac, chec şi alte produse din categoria celor de patiserie proaspete. Şi cum scumpirile şi sărăcia sunt subiectele de discuţie preferate ale românilor, reşiţenii s-au arătat descurajaţi de valul de majorări. Cu toate acestea au speranţa ieftinirilor care, deşi puţine, sunt binevenite. „Este un lucru bun faptul că s-a ieftinit pâinea pentru ca asta mâncăm mai mult, doar atât ne permitem”, ne-a mărturisit tristă Anastasia Leu, o pensionară din municipiu. De la 1 septembrie, sunt mai scumpe băuturile alcoolice şi alte produse considerate a fi de lux, în timp ce TVA-ul la produsele de panificaţie scade la 9%.

Călătorim mai scump

În ceea ce priveşte tarifele pentru transportul feroviar de călători, acestea vor creşte diferenţiat cu până la 10%, pentru trenurile de tip Regio şi InterRegio. Totodată, tariful tichetului de rezervare va creşte la 4 lei, indiferent de zona kilometrică sau de clasă. Iar pentru secţia Anina-Oraviţa va fi introdus un tarif unic, indiferent de clasă, de 10 lei. Decizia Guvernului de a mojora preţul biletelor de tren nu este văzută cu „ochi buni” de reşiţeni. „Nu consider că este normal. Sunt oameni care nu îşi permit să călătorescă cu maşina sau cu autocarul iar trenul era o variantă mai accesibilă. Călătorind cu acest mijloc de transport înseamnă că nu dispui de foarte mulţi bani iar majorarea biletelor nu este normală mai ales că nu sunt nici condiţii prea bune în trenurile din România”, ne-a declarat Ioan Petrovici, de profesie mecanic auto.

Luxul se plăteşte în plus

Bijuteriile din aur şi/sau platină, cu excepţia verighetelor, vor fi accizate din septembrie cu 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14k inclusiv şi cu 2 euro/gram pentru mai mult de 14k. Românii care deţin autoturisme cu motoare de peste 3.000 de centimetri cubi vor plăti 1 euro acciză pentru fiecare centimetru cub ce depăşeşte această valoare. Este cea de-a treia taxă auto pe care o plătesc şoferii în funcţie de capacitatea cilindrică, celelalte două fiind timbrul de mediu şi impozitul auto anual. Acciza va fi aplicată şi în cazul autoturismelor de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi. Pentru reşiţeni taxa de lux este un… lux. Deşi consideră că preţul la aur era şi aşa destul de mare pentru buzunarele lor, nici nu sunt afectaţi prea mult de această creştere. „De unde să ne permitem? La pensiile şi la salariile noastre… Pentru tineri poate este o decizie rea dar nici ei nu cred că îşi permit”, ne-a declarat Adriana R. În schimb, când vine vorba de maşini părerile se schimbă. Mai ales că bolidul este singurul care îi mai înseninează viaţa românului.

Lavinia Predescu