Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local încă de la începutul anului, contractul fiind deja semnat cu ADR Vest, care finanţează lucrările prin Regio – POR 2014 – 2020!

Casa de Cultură din localitate a reuşit în câţiva ani să-i atragă pe tineri în diverse activităţi, punându-le la dispoziţie spaţiul dotat al instituţiei. Manifestările tot mai complexe şi participarea masivă la evenimente au determinat autorităţile să mai facă un pas pentru crearea unor condiţii cât mai adecvate în acest sens. Astfel, au pus la bătaie clădirea bibliotecii care, renovată şi modernizată, ar putea deveni un centru cultural ca la carte, care să poată găzdui acest gen de manifestări.

Despre necesitatea unui asemenea centru cultural, primarul Adrian Torma a subliniat: „Din punctul meu de vedere, o comunitate nu se poate dezvolta fără să-i hrăneşti sufletul. Activităţile culturale, mai ales cele destinate tinerilor, le creează o stare de spirit pozitivă şi-i îndeamnă spre creaţie. Cu siguranţă, când vor deveni maturi le vor fi de folos. Împreună cu Dorin Tismănariu (n.r. managerul Casei de Cultură Moldova Nouă) am gândit transformarea fostei biblioteci, de fapt o fostă policlinică transformată în bibliotecă prin anii 1990, într-un mic centru cultural în jurul Casei de Cultură, unde o să avem mai multe ateliere, o sală multifuncţională şi, ceea ce este foarte important, o parcare pentru cele două corpuri, al Centrului Cultural şi al Casei de Cultură, fiindcă acum este foarte activă Casa de Cultură, însă n-a avut niciodată o parcare. Deci, o să dezvoltăm pentru cele două entităţi culturale şi o parcare, pe o suprafaţă de aproximativ 850 mp“.

Primarul Adrian Torma a semnat electronic acest contract de finanţare, valoarea totală a investiţiei fiind de 6.752.571,40 lei plus TVA, din care 6.617.519,97 lei finanţare nerambursabilă. Practic, Primăria suportă din bugetul local doar cheltuielile conexe ce pot apărea în timpul implementării proiectului, contribuţia de 2 la sută din valoarea eligibilă a proiectului fiind în cuantum de 135.051 lei. Pentru acest proiect, mai întâi a fost aprobată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici, iar prin HCL 46/16.03 2020, consilierii au aprobat proiectul şi costurile lucrărilor, în vederea finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 13, Prioritatea de investiţii 13.1 având Obiectivul specific 13.1 îmbunătăţirea calităţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România. Proiectul se intitulează „Înfiinţarea Centrului Cultural pentru Tineret în cadrul clădirii existente a Bibliotecii, prin schimbarea funcţiunii acesteia, modernizarea şi dotarea Centrului Cultural de Tineret cât şi a îmbunătăţirii spaţiilor adiacente“, iar durata de implementare este de 28 de luni.

Pentru transformarea fostei policlinici/biblioteci în centru cultural sunt prevăzute lucrări de consolidare a clădirii, refacerea șarpantei din lemn cu învelitoare din țiglă metalică, reabilitarea termică a anvelopei (partea opacă și partea vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei cu tâmplărie termoizolantă cu geam termopan), amenajări interioare și finisaje, modernizarea sistemului de încălzire și de furnizare a apei calde de consum, montarea unei pompe de căldură, modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme de management energetic integrat (sistem de automatizare, control și monitorizare a consumului de energie) şi amenajări exterioare (scenă, accese, parcare). Totodată, în proiect este inclusă achiziționarea de mobilier (dulapuri, bănci, scaune etc.) şi materiale didactice (ecrane proiecție, videoproiectoare, sisteme de înregistrare, microfoane etc.). Referitor la funcţionalitatea construcţiei, aceasta va găzdui spectacole, expoziții, simpozioane, conferințe, cursuri și activități educaționale, artistice şi recreative. Precizăm că obiectivul este situat pe strada 1 Decembrie 1918 Nr. 2A (P+1E, 794 mp suprafață construită desfășurată).

JCS-Alexandra Gorghiu