Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele mai bune trei idei de afaceri din cele 15 ajunse în finala YoungPRENEUR au fost premiate!

„PitchDay“, ultima etapă a programului gratuit de educaţie antreprenorială creat de reşiţeanul Cristian Oneţiu, s-a derulat joi, 30 martie, în Aula Centrului Universitar Babeş-Bolyai. Dotată iniţial cu două premii în bani, în urma jurizării proiectelor finaliste a mai fost acordat şi un premiu special.

Câştigătorul celor 2.500 de euro de la categoria 14-18 ani a fost Ruben Ciurariu, elev al Colegiului Naţional „Diaconovici-Tietz“. Ideea prezentată de acesta, „Trofidi“, reprezintă un concept de „food-tram“, constând într-un tramvai în care turiştii pot consuma produse culinare deosebite pe parcursul călătoriei prin oraş, în paralel cu prezentarea acestuia.

Câştigători ai secţiunii dedicate tinerilor de 18-23 de ani au fost Sergiu Paraschivu şi Andrei Urechiatu. Prezentarea de business a acestora, „Hai în Banat“, o platformă care centralizează toate evenimentele şi experienţele din zonă, făcând legătura dintre clienţi şi serviciile disponibile, a fost premiată cu 7.500 de euro, destinaţi obligatoriu demarării şi susţinerii acestei activităţi.

Ideea lui Nicolas Feri, elev al Colegiului Naţional „Traian Lalescu“, de a crea o platformă de consiliere şi orientare în carieră pentru tineri – elevi, studenţi, şomeri – cu vârste de 15-25 de ani, l-a convins pe iniţiator să îi acorde un premiu special. E vorba despre 1.000 de testări gratuite la o importantă companie europeană de testări vocaţionale, care îl vor ajuta la alcătuirea portofoliului necesar demarării activităţii propriu-zise. „În zona de idei ne-am uitat mai mult la originalitate, creativitate şi aplicabilitate a produsului sau serviciului. La business, suplimentar, am evaluat dacă poate fi pus în practică, dacă are la bază un model viabil, generator de venituri şi de profit.“, a explicat Oneţiu, referindu-se la criteriile avute în vedere la jurizare.

Sorin Maxim, directorul ADR Vest şi unul dintre juraţi, a apreciat şi el prestaţia tinerilor care şi-au prezentat ideile. „Susţinerea acestei iniţiative este, de fapt, o avanpremieră a ce urmează să facem noi, ca agenţie, pentru susţinerea antreprenoriatului. Vom veni cu finanţări pentru microîntreprinderi şi companii deja aflate pe piaţă şi, în special, pentru startup-uri, zonă în care încă nu am fost prezenţi!“, a adăugat acesta.

JCS–Walter Fleck