Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – A treia ediție a festivalului are loc între 16 și 24 iunie. Va fi deschis de Teatrul de Vest!

După modelul de anul trecut, când stagiunea s-a încheiat cu o premieră, teatrul reșițean va trage cortina actualei stagiuni cu spectacolul „Visul unei nopți de vară”, pus în scenă de Gabriel Ionescu. Se termină astfel o stagiune, dar începe un festival, „New Wave Theater”, care se pare că a avut ecouri frumoase în țară de vreme ce dosarul de înscrieri este unul foarte gros. „Sperăm să facem un început magnific al unui festival care sigur va fi de calitate. Va trebui să fim foarte riguroși în a selecta cele 12-13 spectacole, întrucât festivalul poate crește doar așa.”, afirmă managerul teatrului reșițean.

Până acum, sunt confirmate prezențele celor de la Teatrul Odeon, spaniolilor de la Yllana&Totem care revin cu spectacolul „Trash” și o trupă din orașul ucrainean Sumi, aflat chiar pe linia frontului. Teatrul de aici vine cu un spectacol despre război, senzațional în opinia lui Ionescu, interpretat de trei actori. Dorința managerului-regizor este ca spectacolul „Trash” să fie jucat în aer liber, lucru posibil numai dacă și vremea va ține cu festivalul. Ionescu nu exclude posibilitatea ca și alte trupe din afară să apară pe afiș și nici îmbogățirea festivalului cu elemente care țin de dimensiunea stradală.

Speră ca teatrul reșițean să joace în Franța spectacolul „Dracula la pensie”, experiment pentru Reșița, însă gen foarte popular la festivaluri. Pentru actori, colaborările cu regizori străini înseamnă contacte cu școli de teatru diferite. Motiv pentru care Ionescu salută dublura pe rol a lui Robert Danci și Claudiu Gabor, mărturisindu-și regretul că nu sunt mai multe asemenea dublări care să fi dat mai multor actori șansa de a deprinde tainele teatrului gestual.

JCS-Ionel Ivașcu