BERZOVIA – Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în comuna Berzovia, într-o exploatație comercială de mari dimensiuni!
Robert Nosal, primarul comunei, a declarat că situația este gravă și că autoritățile au activat un plan de urgență pentru a limita extinderea bolii. „Nu este o situație tocmai plăcută. Am luat legătura cu agentul economic – unul foarte mare din zonă – și am înțeles că DSV a demarat o anchetă pentru a stabili cum a ajuns acest focar aici. Din păcate, vorbim de multe capete de porcine care vor trebui incinerate.“, a declarat edilul.
În cursul zilei de miercuri, primarul a participat la o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde s-au luat primele măsuri: incinerarea animalelor bolnave și a furajelor, dar și dezinfecția adăposturilor, conform normelor impuse de Direcția Sanitară Veterinară. Având în vedere numărul mare de animale, autoritățile au decis și identificarea unui spațiu unde acestea să fie îngropate, într-un mod controlat și sigur. „Se lucrează la identificarea unui teren unde să se facă îngroparea, pentru că incinerarea nu mai e posibilă în totalitate. Împreună cu toate autoritățile – DSV, DSP, Garda de Mediu, Prefectură, Poliție – facem tot ce ține de noi ca pericolul să nu se extindă.“, a precizat primarul comunei Berzovia.
Pentru limitarea răspândirii virusului, Direcția Sanitar-Veterinară a instituit o zonă de carantină de 21 de kilometri în jurul focarului, în care va fi interzis transportul de animale pentru o perioadă de cel puțin 21 de zile. „Le transmit oamenilor să respecte măsurile: să nu transporte animale, să nu cumpere carne din surse nesigure și să evite contactul cu persoane care ar fi putut intra în contact cu virusul. Este important să fim vigilenți.“, a declarat edilul. Nosal spune că, până în acest moment, nu au fost raportate alte cazuri în gospodăriile din Berzovia sau Fizeș. Cetățenii au fost informați cu privire la simptomele pestei porcine și modul în care trebuie să reacționeze în cazul unei suspiciuni.
Pentru mai multe detalii am luat legătura cu Dorin Imbrea, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Caraș-Severin. Acesta ne-a spus că „este vorba despre o fermă de creștere plină, în urma investigațiilor efectuate de către inspectorii sanitari veterinari cu recoltare de probe, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană. Din păcate, conform prevederilor legale europene și naționale, toți cei aproximativ 3.000 de porci vor fi eutanasiați și dirijați către neutralizare.“
DSVSA Caraș-Severin a demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa infecției. În paralel, Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB) a adoptat un plan de măsuri urgente pentru limitarea răspândirii virusului. Autoritățile sanitare subliniază că virusul care produce pesta porcină africană nu se transmite la om și nu prezintă risc pentru sănătatea publică. Totuși, pentru a preveni răspândirea rapidă a bolii, porcii din fermele afectate sunt sacrificați în totalitate. „Este o măsură drastică, dar necesară. Virusul se transmite foarte ușor prin mijloace de transport, haine, personal sau carne contaminată. Mai mult, rezistă peste doi ani în carnea congelată. Prin urmare, orice tentativă de a valorifica acești porci este ilegală.“, a precizat Imbrea. „Ferma (Berzovia Farm-n.r.) aparține unui concern olandez cu investiții importante în România. Reprezentanții acesteia au înțeles gravitatea situației și cooperează cu autoritățile în aplicarea măsurilor impuse.“, a adăugat directorul adjunct.
Până în acest moment, nu există suspiciuni privind alte focare active în județ, iar celelalte ferme din apropiere, care adăpostesc în jur de 2.000 de porci fiecare, sunt sub supraveghere strictă. DSVSA îndeamnă publicul să rămână calm, să respecte măsurile de biosecuritate și să raporteze imediat orice suspiciune de boală la suine. Dorin Imbrea a dorit să încheie cu mesajul: „Este foarte important colaborarea cu mass-media pentru că în felul acesta transmitem și un semnal de atenție către crescătorii de animale, dar în același timp să nu intră lumea în panică. Foarte important e că acea carne provenită de la porcii respectivi nu este nocivă pentru om, este ilegal de vândut din cauza normelor europene.“
JCS-Denis Dutca